Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava fasády ve dvoře radnice v Náchodě vyšla na 855.000 korun

Oprava fasády ve dvoře náchodské radnice na Masarykově náměstí vyšla téměř na 855.000 korun. Stavební firma dokončila práci o dva měsíce dříve, než se plánovalo. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Nina Adlof. Město získalo na fasádu dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury ve výši 30 procent uznatelných nákladů. Stavební práce začaly začátkem června.

"Lešení je již odstraněno, v podstatě je hotovo. Poslední práce jsou naplánované ještě na pátek, kdy už jen na několik hodin bude uzavřen zadní vchod do budovy z parkoviště. V prostoru zádveří před výtahem bude zpět osazena původní skleněná stříška," uvedla Adlof.

Náchodská radnice sídlí na třech místech ve městě. V budově v Zámecké ulici pracují úředníci odboru výstavby, sociálních věcí, životního prostředí, školství, je tam také podatelna, personální oddělení a živnostenský úřad. Úředníci města sídlí také v budově v sousedství polikliniky a právě v budově radnice na Masarykově náměstí.

Budova takzvané nové radnice vznikla počátkem 20. století v novorenesančním slohu. Fasáda obrácená na náměstí je zdobena malbami podle návrhů Mikoláše Alše, částečně se dochovaly také bohatě zdobené interiéry. Budova je od roku 1958 kulturní památkou.

Autoři

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Náchod, fasáda, radnice, Živnostenský úřad, Mikoláš Aleš, dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava fasády ve dvoře radnice v Náchodě vyšla na 855.000 korun  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.