Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Náchodští dobrovolní hasiči mají novou zbrojnici

Dobrovolní hasiči v Náchodě se mohou radovat z nového zázemí. Toho se dočkaly jednotky v Raisově ulici. Stavba navíc obsahuje i kompletně nové vybavení

Náchodští dobrovolní hasiči dnes oficiálně dostali do užívání novou základnu v Raisově ulici. Výstavba objektu u železniční trati začala loni v dubnu, trvala zhruba rok a vyšla na 23,6 milionu korun s DPH. Dalších více než 600.000 korun stálo vybavení. Dobrovolní hasiči by mohli začít zasahovat z nové budovy koncem srpna, řekla mluvčí radnice Nina Adlof.

Základna vyrostla na strategickém místě u nově budované silniční spojky ulice Raisova a Parkány pod tratí. Propojka ulic by měla být komplet hotová do konce června.

Součástí slavnostního předání novostavby bylo také odhalení medailonu svatého Floriána umístěného na fasádě budovy. Nyní se dobrovolní hasiči do nové budovy stěhují. „Chvíli to potrvá, protože na tom dělají ve svém volnu,“ řekla Nina Adlof.

Jednotka náchodských dobrovolných hasičů, která je zařazena v poplachovém plánu Královéhradeckého kraje s výjezdem do deseti minut, dosud sídlí v nevyhovujícím objektu v Hurdálkově ulici. „Nová hasičská zbrojnice bude sloužit pro družstvo Náchod-město, ve kterém je zařazeno 20 hasičů, kteří vyjíždějí prioritně ke všem událostem v katastru města Náchoda, ale i mimo něj,“ řekla Adlof.

V objektu bude zaparkována prvovýjezdová cisterna, velitelský automobil a dopravní automobil. V nové hasičské zbrojnici se bude také dělat údržba a servis dýchací techniky všech družstev jednotky Náchod, která ročně vyjíždí asi ke 100 událostem. Náchodskou jednotku dobrovolných hasičů tvoří také výjezdová družstva Běloves, Lipí, Dobrošov, Jizbice, Babí a Pavlišov. Je do ní zařazeno asi 90 výjezdových dobrovolných hasičů. „Nová hasičská zbrojnice bude sloužit také pro školení a výcvik celé jednotky Náchod,“ řekla Adlof.

Nová hasičská stanice vznikla u dokončovaného propojení ulic Raisova a Parkány pod železniční tratí, které umožní přímé spojení Masarykova náměstí s Pražskou ulicí. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) loni vybudovala nový podjezd pod tratí, na městu zůstaly navazující komunikace.

Autoři | Foto FB Hasiči Náchod

Štítky Náchod, hasiči, zbrojnice, dobrovolní hasiči, muniční sklad, družstvo, hasičská zbrojnice, Správa železniční dopravní cesty, Královéhradecký kraj

Náchodští dobrovolní hasiči mají novou zbrojnici  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.