Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Asphyx na MetalGate Czech Death Festu aneb neodolatelné bouření žánrových dinosaurů

Sobota 15. června, večer, Červený Kostelec… Na Kemp Brodský, kde vrcholí jedenáctý ročník MetalGate Czech Death Fest, se valí temné mraky. Přichází to rychle a s nemalou intenzitou. Prudký vichr, který testuje prodejní stánky, liják a bouře, jež se s tím nemaže. Netrvá to krátce, ale také ne věčně. Naštěstí. Finální kapely tak nakonec s menším zpožděním mohou nastoupit. Jednou z nich jsou nizozemští Asphyx, kteří jako by chtěli dát přírodě najevo, že i člověk dokáže pěkně zabouřit. Absolutní smršť, tentokrát však vítaná…

Asphyx jsou bez jakýchkoliv pochyb legenda, což na MetalGate Czech Death Festu 2019 jasně demonstrovali. Parní válec, který se může postavit do jedné linie například s Obituary či Autopsy, kapela, jež má v zádech klasická alba jako The Rack nebo Last One On Earth, a v neposlední řadě kapela, v jejíž čele stojí Martin van Drunen.

Uvolněná atmosféra

Ten chlap je prostě osobnost a člověk, ze kterého, i přes žánr, ve kterém se pohybuje, vyzařuje pozitivní energie. Je cítit, že se baví, že ho muzika i po letech naplňuje, stejně tak jako ostatní chlapy z kapely. Uvolněná atmosféra se pak ze scény jednoduše přenáší mezi fanoušky, což bylo v Červeném Kostelci evidentní. Zkrátka a dobře, Asphyx si publikum získali bez zbytečných póz a vnucování. Byli přirození a svůj set odehráli s nadhledem zkušených harcovníků.

Jasně, pro někoho to byl možná až moc přímočarý old school, někomu mohla chybět kytarová sóla (faktem je, že sem tam by neuškodila), ale Asphyx vždycky byli především o energii a feelingu, který mohou mnozí dnešní (a podstatně mladší) žánroví kolegové jen závidět. Nemluvě o vokálu, který je stejně jako v případě zmíněných Obituary, okamžitě rozpoznatelný, což je v death metalu vždy obrovská výhoda.

Asphyx před více než deseti lety zažili povedený comeback, který korunovali skvělými řadovkami. Na MetalGate Czech Death Fest 2019 potvrdili, že i naživo jsou pořád dravou šelmou, která umí fanoušky rozpumpovat. A že je van Drunenovi více než 50 let? To jako vážně?

MetalGate Czech Death Fest

Poslední den letošního ročníku MetalGate Czech Death Fest nabídl kromě Asphyx například výpravné Keep Of Kalessin nebo grindové Rotten Sound. Kromě nich bezesporu potěšili třeba finští Shade Empire nebo tuzemští Silent Stream Of Godless Elegy. Festival se mohl pochlubit výborným zvukem, jedinečnou atmosférou, kdy se hraje v krásném prostředí na břehu rybníku Brodský, bohatou nabídkou hudebních nosičů, oblečení, různých parádiček, jídla a pití, a především pak fanoušky, kteří svůj festival milují a vytvářejí tak rodinnou atmosféru. Skvělá akce!

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky asphyx, MetalGate Czech Death Fest, festival, Červený Kostelec, hudební skupina, dinosauři, Martin van Drunen, Obituary, Autopsy

FOTO: Asphyx na MetalGate Czech Death Festu aneb neodolatelné bouření žánrových dinosaurů  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.