Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Velkém Poříčí vznikl hasičský polygon pro výcvik ve výškách

Záchranáři mají ve Velkém Poříčí na Náchodsku nové výcvikové středisko pro akce ve výšce a nad volnou hloubkou. Lezecký polygon za 57,3 milionu korun včetně DPH vznikl ve zmodernizovaném areálu Učiliště požární ochrany (UPO) Velké Poříčí. Výstavba polygonu začala loni na jaře. Některé prvky si navrhovali sami hasiči.

„Výcvikové středisko ve Velkém Poříčí je svého druhu v Evropě ojedinělé, a to především díky své variabilitě. Jsem rád, že se nám podařilo za uplynulý rok tento složitý projekt dokončit a mohly tu už proběhnout první výcviky," uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje František Mencl.

Lezecký polygon bude sloužit nejen profesionálním hasičům, ale i pro výcvik dobrovolných hasičů a dalších příslušníků složek integrovaného záchranného systému. Polygon zvýšil kapacitu střediska z původních 140 vyškolených lidí ročně na 500.

Objekt byl navržen tak, aby se mohl výcvik odehrávat nejen uvnitř, ale třeba i na střeše. Vnitřní a venkovní prostory jsou propojené. Vznikla hala pro výcvik záchrany ve výškách a nad volnou hloubkou. Uvnitř objektu je také speciální vybavení pro simulace zásahů ve stísněných a nepřehledných podmínkách, včetně cvičné studniční šachty nebo systému příček, které tvoří labyrint a lze je přeskupovat. „Objekt jako celek je navržen tak, aby maximum vnitřních i vnějších ploch sloužilo pro výcvikové aktivity. Na střeše může probíhat například simulace zásahů při silném větru nebo přívalech sněhu. Profil betonové stěny pak nabízí hned několik typů hran, na kterých si mohou hasiči nacvičit různé varianty činností," uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Objekt má také množství prostupů, díky kterým lze simulovat ty nejkomplikovanější zásahy, při kterých je nutná spolupráce. Je to nejbezpečnější forma výcviku, protože jsou tam vstupy, které můžeme využít v případě jakýchkoliv problémů. Prostor je navíc pod kamerovým systémem," uvedl vedoucí UPO ve Velkém Poříčí Tomáš Saifrt.

Inspirací projektu bylo podobné zařízení u francouzského Grenoblu. „Hasiči ale svými vlastními nápady povýšili polygon ve Velkém Poříčí na zařízení, které odpovídá jejich vysoce specifickým požadavkům. Některé prvky si dokonce navrhovali sami," uvedla Götzová.

Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí je organizační složkou HZS Královéhradeckého kraje. Výcvik ve výškách a nad volnou hloubkou tam probíhá od roku 2002, ale dosud jen na dvou venkovních trenažérech, které neumožňovaly rozšíření přípravy záchranářů a celoroční výcvik.

Evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na nový polygon činila 85 procent nákladů, zbytek šel ze státního rozpočtu.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, stavby, polygon, Velké Poříčí, okres Náchod, Hasičský záchranný sbor, Královéhradecký kraj, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém Poříčí vznikl hasičský polygon pro výcvik ve výškách  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.