Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlci na Broumovsku zdecimovali světově unikátní stádo muflonů

Vlci na Broumovsku zdecimovali stádo světově unikátních muflonů. V okolí Machova v posledních měsících roztrhala vlčí smečka polovinu stáda, které čítalo přibližně osmdesát kusů.

„Našli jsme ulovené desítky kusů mufloní zvěře, berany, muflonky, mláďata," řekl hodspodář Mysliveckého sdružení Bor Machov Jiří Scholz a dodal. „Pro nás je to konec mysliveckého hospodaření. S muflony už vůbec nemáme jak hospodařit. Nemáme co lovit a chovat."

Vlci se na Broumovsku objevili již před třemi lety. „Co já vím, tak je tam jeden pár vlků a pak jsou tam dva jednotlivci. Další hlášení máme z polského parku, kde tvrdí, že tam je další pár s pěti mláďaty. Ty jsme ale neviděli,“ uvedl Jiří Scholz.

O tom, že muflony na Broumovsku likvidují vlci, prý není pochyb. „Podle pozorování, fotopastí a podle určitých znaků, je to evidentní," dodal.

Důležité je vymezit lokality, zní z řad myslivců

Podle Scholze i některých dalších myslivců je řešením vymezení teritoria nebo případná likvidace vlků. „Z mého pohledu to má jedno jediné řešení, ale nikdo o tom moc nechce slyšet. Je třeba nastavit lokality, kde člověk jako hospodář ustoupí a přenechá to vlkům. Musí se jim stanovit teritorium. V ostatních lokalitách by se musel nastavit nějaký způsob lovu,“ řekl Scholz. 

S tvrzením svého kolegy souhlasí i myslivec Petr Zima. „Nejsme pro radikální odstřel vlků. Je ale nutné vymezit lokality, kde vlk ano a kde ne,“ doplnil.

Stádo u Machova je světově unikátní

Unikátnost muflonů spočívala podle myslivců v hodnotě kvalitních trofejí. Kusy měly např. i silnou stavbu těla. „Někdy v osmdesátých letech běžel takový progam České myslivecké jednoty, ve kterém se dávali dohromady geneticky nejlepší jedinci a zařazovali se postupně po celé republice. K nám se dostala část této populace a my jsme s tím začali v devadesátých letech hospodařit,“ popsal začátky Scholz.

Ze stáda, které čítalo přibližně osmdesát muflonů, jich nyní u Machova pobíhá už asi jen třicet. Jedná se přitom prý o geneticky nejsilnější populaci na světě. „Samčí kusy dosahují nejvyšších bodových hodnocení trofejí ve světových tabulkách ve volné přírodě," uzavřel Zima

Souhlasíte s odstřelem vlků na Broumovsku?

Celkem hlasovalo133 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com, Archiv MS Bor Machov

Štítky vlci, stádo, mufloni, Broumovsko, myslivost, Machov

Vlci na Broumovsku zdecimovali světově unikátní stádo muflonů  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.