Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2018: Lidé v Hronově odmítli prodej městského majetku a stavbu radnice

Obyvatelé šestitisícového Hronova na Náchodsku v místním referendu odmítli výstavbu nového městského úřadu v budově přístavby Jiráskova divadla a prodej městského majetku. Referendum je platné, řekla dnes starostka města Hana Nedvědová (Hronovští patrioti).

Hronovští měli tři otázky k zodpovězení, a to zda souhlasí s výstavbou nového městského úřadu v budově přístavby divadla, zda souhlasí s prodejem domu U Zeleného stromu a zda souhlasí s prodejem objektu radnice, č. p. 5 na náměstí Československé armády.

Proti výstavbě nového úřadu hlasovalo 1682 lidí z celkových 2166 platných hlasů, proti prodeji domu U Zeleného stromu 1903 z celkových 2164 platných hlasů a proti prodeji objektu radnice 1965 z celkových 2172 platných hlasů.

„Město Hronov má na nový úřad vypracovanou projektovou dokumentaci, takže si ji uloží do šuplete. Zbytečně tak vyhodilo dva miliony korun. Co bude dál? Úřad zůstane ve stejných budovách, ve kterých je nyní,“ řekla Nedvědová.

Výstavbu nové radnice a prodej městských nemovitostí prosazovalo současné vedení města. Oba objekty chtělo prodat, protože po vzniku nového úřadu by tyto budovy byly nadbytečné. Opozice, která referendum iniciovala, je ale proti rozprodání městského majetku a dala by přednost opravě současných objektů radnice.

Zastupitelé rozhodli o konání referenda dodatečně poté, co v květnu hradecký krajský soud dospěl k názoru, že návrh na konání místního referenda je v pořádku. Radnice původně posoudila návrh jako vadný a vyzvala přípravný výbor pro referendum k doplnění návrhu. Výbor ale trval na tom, že návrh je v pořádku a požádal soud, aby rozhodl.

Referendum navržené opozicí bylo reakcí na únorové rozhodnutí městských zastupitelů, kteří schválili padesátimilionový úvěr na dostavbu úřadu i záměr prodeje dvou radničních budov na náměstí na lukrativních parcelách. Město na jaře od stavby ustoupilo kvůli příliš vysoké nabídce ceny od jediného zájemce, který se přihlásil do výběrového řízení.

Město vede koalice Hronovští patrioti, STAN, ČSSD, KDU-ČSL a Nezávislí. V opozici bylo ANO, Rozvoj města a ODS. V obecních volbách dnes zvítězilo uskupení Rozvoj města se ziskem 31,97 procenta hlasů a sedmi mandátů. Druhé místo má ANO s 21,65 procenta a pěti mandáty a třetí jsou Starostové a nezávislí se ziskem čtyř mandátů a 16,59 procenta hlasů.

Autoři

Štítky volby, kandidátky, 2018, politika, Hronov, radnice, referendum, stavba, Hana Nedvědová, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), okres Náchod, Československá armáda, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Lidé v Hronově odmítli prodej městského majetku a stavbu radnice  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.