Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj vypíše potřetí zakázku na opravu pevnosti Dobrošov

Královéhradecký kraj bude ve třetí soutěži hledat firmu na rekonstrukci předválečné pohraniční pevnosti Dobrošov na Náchodsku. Dosavadní dvě soutěže skončily neúspěchem kvůli nezájmu firem. Pro třetí tendr kraj změkčil kvalifikační kritéria a věří, že stavební firmu tentokrát najde. Novinářům to dnes řekl radní kraje pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS). Kraj hodlá do pevnosti Dobrošov investovat dohromady přes 94 milionů korun. Podle původních záměrů měly stavební práce začít letos v létě.

Do prvního tendru se nepřihlásila žádná firma. Ve druhé soutěži kraj obdržel jen nabídku od litoměřické společnosti Gardenline s nabídkovou cenou 64,9 milionu korun bez DPH. Následně se však firma zakázky vzdala. Vypsání třetího tendru v pondělí schválila rada kraje, oficiálně by měla být soutěž vypsána v následujících dnech.

„Děláme vše pro to, abychom vybrali dodavatele stavby, neexistuje však způsob, jak stavební firmy přimět, aby se o zakázku ucházely,“ řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Podle Řehoře je stavební trh přesycený a firmy si ze zakázek vybírají ty nejvýhodnější z pohledu zisku a svých kapacit. „Dobrošov je navíc složitá věc, není to typizovaná stavební zakázka, jde o památku. Stavba je 30 metrů pod zemí, je tam zimoviště netopýrů,“ popsal Řehoř složitosti stavby.

Pokud kraj stavební firmu ve třetí soutěži najde, samotné stavební práce by měly začít na jaře příštího roku. Protože na stavbu kraj získal evropskou dotaci, musí stavbu dokončit do podzimu roku 2020. „Nepředpokládáme, že by to čerpání dotace mělo ohrozit,“ řekl Řehoř.

Většina prostředků bude použita na stavební práce a zhruba 20 milionů na pořízení expozice a vybavení návštěvnického centra. Dotace má pokrýt zhruba 90 procent nákladů. Práce se budou týkat komplexu krytů a podzemních chodeb, vstupní haly a sálů s expozicemi. Rekonstrukce čeká i zázemí pro zaměstnance, příjezdová cesta a parkoviště.

Hradecký kraj pevnost Dobrošov získal bezplatně od armády v roce 2015, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Pevnost ročně navštíví kolem 30 tisíc lidí. Podzemím pevnosti vede v sezoně jedna prohlídková trasa, mimořádně bývá přístupný i objekt Jeřáb.

Dobrošovská pevnost vznikla, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti rozpínajícímu se nacistickému Německu. Do uzavření mnichovské dohody o odstoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale nebyla dokončena.

Autoři | Foto muzeumnachod.cz

Štítky pevnost, Dobrošov, oprava, rekonstrukce, soutěž, Královéhradecký kraj, Václav Řehoř, stavební firma, ODS, okres Náchod, Gardenline s.r.o., Jiří Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vypíše potřetí zakázku na opravu pevnosti Dobrošov  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.