Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Broumovsku vzniká projekt, počítá s návratem povrchové vody

Do boje se suchem na Broumovsku se pustily sdružení Spolek Živá voda a nezisková organizace Maiwaldova akademie Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Projekt nazvaný Zádrž vody v celé ploše povodí Zdoňovska je ve fázi dokončování studie proveditelnosti. Jeho smyslem je snaha zadržet vodu v silně vysušeném regionu, kdy přes léto většina toků vysychá. Broumovský model má být přenosný na celou ČR.

Projekt počítá s návratem povrchové vody na co největší plochy v krajině, což by mělo vést k obnovení vodnosti všech toků na daném území po celý rok. Podle zástupců organizací se tím zlepší zásoby podzemní vody, podmínky pro zemědělství, hospodářskou i divokou zvěř a také se omezí přívalové povodně a půdní eroze.

„Návrat vody do krajiny pomocí mokřadů, znovunavrácení meandrů, nových tůní a rybníčků včetně odstavení části melioračních zařízení podle požadavků vlastníků pak bude mít i významný chladící efekt pro místní mikroklima, což bude i naplnění vládou sledované snahy omezit dopady klimatické změny,“ uvedla Kateřina Ostradecká ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov v tiskové zprávě.

Součástí studie je i brožura, ve které jsou kroky, jež by měly vést k nápravě vodního režimu a zemědělské krajiny v ČR i v zahraničí, shrnuté. „Jelikož podobný projekt v ČR neexistuje, měl by posloužit zároveň jako model pro celou republiku i EU. Naše know-how je zcela ojedinělé tím, že bude moci být zhlédnuto přímo v terénu. Po dokončení práce bychom projekt v elektronické podobě předali k volnému využití a zdarma zastupitelům měst, občanům a všem místně příslušným úřadům či školám,“ uvedl Jiří Malík ze Spolku Živá voda. Malík se zádrží vody zabývá již od roku 2005, kdy se mu povedlo spolu se Zemědělskou a vodohospodářskou správou Náchod revitalizovat potok v Březové nebo vybudovat dvě velké tůně v Horních Teplicích a 11 tůní ve Zdoňově.

Pokud se podle něj podaří na celém území ČR realizovat model Zdoňov, objem zádrže vody v ČR bude 1,5krát větší, než je objem všech 165 přehrad.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, sucho, projekt, Broumovsko, Česko, Broumov, Jiří Malík, Evropská unie, Zdoňov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Broumovsku vzniká projekt, počítá s návratem povrchové vody  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.