Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jičíně začal pohádkový festival, je zaměřený na hrady a zámky

V Jičíně včera odpoledne začal pohádkovým průvodem 29. ročník festivalu Jičín - město pohádky. Zaměřený je na pohádky a pověsti z hradů a zámků Českého ráje. Na Valdštejnově náměstí vyrostla pět metrů vysoká kulisa hradu se středověkým podhradím. Jednotlivé dny budou věnovány zámkům Humprecht, Vranov u Malé Skály, Kost, Trosky a Frýdštejn. Vstupné pro dospělé na hlavní sobotní program bude téměř o polovinu vyšší než loni.

Festival, který každoročně navštíví několik desítek tisíc dětí a dospělých, nabídne desítky různých akcí. Součástí budou divadelní představení, hry pro děti, koncerty, filmové produkce či taneční vystoupení. Pro každý den budou připraveny tvůrčí dílny pro děti a podvečerní čtení se známými osobnostmi. "Scény živoucí historie vytvoří kostýmovaní řemeslníci. Řemesla si návštěvníci budou moci vyzkoušet," řekla produkční festivalu Jana Nájemníková.

Děti se budou moci zapojit do pohádkové hry Po stopách loupežníků. "Na arkádovém nádvoří zámku bude sídlo krále, který se ujme vlády nad městem. Lidé si tam budou moci v historickém kvízu ověřit své znalosti," řekla dramaturgyně festivalu Eliška Novotná.

Vstupné pro dospělé bude vyšší 

Nejdůležitějším dnem festivalu bude sobota 14. září s celodenním programem na Valdštejnově náměstí. Vystoupit by v sobotu měly například zpěvačka Elis Mrázová či kapela Jelen, přichystána bude rocková show a tradiční ohňostroj. Ten již nebude odpalován ze zámeckého parku, nýbrž z Lindnerovy ulice, aby na něj byl z náměstí lepší výhled.

Sobota bude jediným dnem, kdy se bude v centru města vybírat vstupné. Pro dospělého vstupné proti loňskému roku zdraží na 250 korun ze 170 korun. Děti do 150 centimetrů budou mít vstup zdarma, loni platily 30 korun. Vstupné pro studenty a seniory zlevní o 20 korun na 100 korun. Důvodem zdražení vstupného pro dospělé je podle pořadatelů růst režijních nákladů a to, že se nepodařilo sehnat hlavního sponzora festivalu.

Festival má rozpočet asi 4,5 milionu korun. Pořadatelem festivalu je Nadační fond Jičín - město pohádky ve spolupráci s městem Jičín.

Autoři | Foto archiv akce

Štítky ČR, zábava, děti, festival, Jičín, FOTO, hrad, zámek, Jičín – město pohádky, Český ráj, Frýdštejn, Malá Skála, Trosky, Humprecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně začal pohádkový festival, je zaměřený na hrady a zámky  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.