Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolní hasiči v Jičíně mají novou zbrojnici za osmnáct milionů

Dobrovolní hasiči v Jičíně získali novou základnu, vznikla v sousedství stanice profesionálních hasičů v Dělnické ulici. Výstavba trvala rok a půl. Celkové náklady včetně nákupu pozemku, technického a autorského dozoru 17,8 milionu korun zaplatily z většiny dotace. Z evropského programu IROP činily 13,5 milionu korun, na vybavení objektu město získalo půl milionu od Královéhradeckého kraje.

Zprovoznění základny plánuje radnice v září. „Samotná zbrojnice má plnohodnotné zázemí pro hasičskou činnost, včetně garáže pro techniku, šatny, sociální zařízení, skladové prostory, obytnou místnost s kuchyňkou pro celodenní službu, ložnici a zasedací místnost. Ta bude připravena k využití i pro účely krizového řízení," řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Jednotka jičínských dobrovolných hasičů, která dosud sídlí v objektu profesionálních kolegů, má 37 členů a je zařazena v poplachovém plánu Královéhradeckého kraje s výjezdem do deseti minut. Zasahuje tedy po boku profesionálních hasičů a po dobu jejich výjezdu drží pohotovost. „Zásahová jednotka (sboru dobrovolných hasičů) má 16 členů," řekl Jireš.


Město do modernizace technického vybavení dobrovolných hasičů v posledních letech investuje. Například předloni jednotka získala velkokapacitní cisternové vozidlo Tatra T815-2 za 7,8 milionu korun. Většinu částky pokryla dotace z programu IROP a město ve výsledku zaplatilo 780 tisíc korun. Letos by měli jičínští dobrovolní hasiči získat také nový automobil Ford Transit za téměř jeden milion korun. Jeho nákup bude opět podpořen dvěma dotacemi, od ministerstva vnitra a Královéhradeckého kraje. Jejich souhrnná výše bude 750 tisíc korun.

„Městu Jičín se daří získávat dotace, které slouží k vylepšování vybavenosti sboru dobrovolných hasičů. Díky tomu je sbor ve velmi dobrém stavu a zároveň nedochází k přílišnému zatěžování městského rozpočtu," sdělil starosta města Jan Malý (ANO). Jičínský sbor dobrovolných hasičů vznikl v roce 1870.

Autoři | Foto Město Jičín

Štítky hasiči, Jičín, zbrojnice, dobrovolní hasiči, dotace, Královéhradecký kraj, sbor dobrovolných hasičů, Jan Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči v Jičíně mají novou zbrojnici za osmnáct milionů  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.