Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sucho se projevuje i na Jičínsku. Město Vysoké Veselí muselo omezit odběr vody

Sucho dovedlo vedení města Vysoké Veselí k zavedení nutného opatření v podobě omezení odběru vody z veřejného vodovodu. Lidé si zde tak musí odpustit zalévání zahrádek nebo napouštění bazénů.

Město Vysoké Veselí na Jičínsku kvůli suchu omezilo odběry vody z veřejného vodovodu. Zdroje vody jsou slabé a nestačí na plné zásobování. Zakázáno je zalévání zahrad a zeleně, napouštění bazénů, mytí aut či zavlažování sportovišť. Povoleno je používat vodu na pití a osobní hygienu. Zákaz platí do odvolání. ČTK to dnes řekla mluvčí Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Magdaléna Doležalová. Za nedodržení zákazu hrozí pokuta až 50.000 korun.

Vysoké Veselí, které má asi 900 obyvatel, trápí slabé zdroje pitné vody delší dobu. „Obdobný zákaz platil ve Vysokém Veselí i loni v létě. Čtyři studny napájející vodovod jsou slabé a pro plnou spotřebu nestačí. Voda se proto musí do vodojemu dovážet cisternami. Loni se takto dovezlo 400 cisteren,“ uvedla Doležalová.

Vodárny se situaci snaží řešit a již připravily projekt na napojení vysokoveselského vodovodu na vodárenskou síť sousedních Vodovodů a kanalizací Hradec Králové. „Napojení je vyprojektované a čeká se na stavební povolení. Začít by se mohlo ve druhém pololetí letošního roku,“ uvedla mluvčí.

Jičínské vodárny řeší nedostatek vody i na jiných místech. Nyní firma pracuje na napojení místního vodovodu v Doubravě u Hořic na vodovodní síť. Dalším projektem je zajištění dalšího zdroje pitné vody pro okolí Kopidlna, které je závislé na jediném již nedostačujícím zdroji v Rakově. Měl by vzniknout vodovod Staňkova Lhota - Rakov a vodojem na vrchu Čakan. Tento vodovod bude navíc propojen i se skupinovým vodovodem Sobotka, takže obě oblasti se budou moci vzájemně zásobovat. Nedávno firma napojila Úbislavice a Krsmol, kde byl dlouhodobý nedostatek vody, na vodovod Nové Paky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jičínsko, voda, Vysoké Veselí, sucho, okres Jičín, zavlažování, Jičín

Sucho se projevuje i na Jičínsku. Město Vysoké Veselí muselo omezit odběr vody  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.