Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba východního obchvatu Jičína za 205 milionů korun začne 8. října

Stavba východního obchvatu Jičína začne 8. října. Stavbaři se nejprve pustí do přípravných prací, například kácení dřevin. Obchvat je přeložkou frekventované silnice druhé třídy v úseku Robousy - Valdice. Z Jičína odkloní osobní i nákladní tranzitní dopravu vedoucí od Hradce Králové směrem na Semily a naopak. Stavba, o níž Jičín usiloval 15 let, má přijít na 205 milionů korun s DPH. Investorem je Královéhradecký kraj.

Na stavbu kraj nyní získal dotaci z evropského programu IROP, což bylo podmínkou pro její zahájení. Již dříve kraj v soutěži vybral stavební firmu M - Silnice. "Stavba má veškerá povolení a pozemky jsou už po vlastnické stránce pro stavbu zabezpečeny. Jejich vykoupení s jednotlivými vlastníky vyjednalo a zajistilo město Jičín," uvedl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Obchvat bude dlouhý 3,5 kilometru a měl by být hotov do konce roku 2020. Silnice bude začínat u jičínské čtvrti Robousy a skončí na severní straně Valdic. Součástí projektu jsou dva podchody, jeden u Robous a druhý přibližně v polovině nové komunikace. Stavbaři vybudují i protihlukové stěny, osvětlení na dvou okružních křižovatkách a přeloží sítě.

"Je to významná stavba, která naváže na již existující obchvat Jičína a vyvede z centra města podstatnou část dopravy," uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). Dosud frekventovaná silnice ve směru na Semily vede v Jičíně například kolem nemocnice, sportovního areálu a známé lipové aleje. Po nové silnici auta minou i obec Valdice. "Stavba, která ještě před třemi lety vypadala jako nereálný sen, se díky vytrvalosti města stane realitou. Podobné novostavby přeložek silnic jsou v rámci programu IROP v celé České republice schvalovány pouze výjimečně," uvedl místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Jičín je významným regionálním dopravním uzlem. Kříží se tam hlavní silniční tahy od Mladé Boleslavi do Krkonoš a od Liberce do Hradce Králové. Doprava na těchto tazích už Jičín míjí po dříve vybudovaných obchvatech.

Autoři | Foto David Paloch

Štítky Jičín, obchvat, stavba, silnice, doprava, Valdice, Robousy, Hradec Králové, Semily, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba východního obchvatu Jičína za 205 milionů korun začne 8. října  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.