Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průvodem ulicemi Jičína dnes začal pohádkový festival

Pohádkovým průvodem dnes odpoledne v Jičíně začal 28. ročník festivalu Jičín - město pohádky. Festival, který má pro letošek podtitul Pohádkové čarobejlí z Krkonoš a Podkrkonoší, nabídne do neděle 16. září hudební a divadelní vystoupení či tvůrčí dílny. Festival každoročně přiláká desetitisíce návštěvníků.

„Průvod pohádkových postav s patronem Jiřím Lábusem je tradice, na kterou se připravují a těší nejvíce rodiny s dětmi. Letos chceme vzdát hold horám, horalům, přírodě a vzpomenout alespoň některých osobností, které v Krkonoších a v Podkrkonoší tvořili,“ řekla Věra Rychterová z organizačního týmu festivalu.

Pohádkový svět spisovatelky Marie Kubátové připomenou ve čtvrtek 13. září také projekce večerníčků Hajadla na motivy její knihy Pohádky lesního ticha nebo čtení z jejich pohádek ve farské zahradě. Projekcí filmu Krakonoš a lyžníci festival připomene a vzdá hold další osobnosti Podkrkonoší, filmové režisérce Věře Šimkové Plívové. „Poděkování za její filmy o dětech a pro děti zazní také ve farské zahradě, kde Jiří Lábus bude v sobotu 15. září číst z jejich filmových povídek,“ uvedla Rychterová.

Třetí osobností, které festival vzdává poctu, je rodačka ze Studence v podhůří Krkonoš, scénáristka, dramaturgyně a spisovatelka Božena Šimková. „Její večerníčky Krkonošská pohádka se staly nejoblíbenějšími mezi všemi a vyrostly na nich celé generace,“ uvedla Rychterová.

Festivalové dění do neděle nabídne také rukodělné dílny a výstavy. Novinkou bude nedělení výlet historickým autobusem regionem Podkrkonoší.

Pohádkový festival každoročně přiláká do Jičína velké množství návštěvníků. Na loňský ročník věnovaný tradicím připomínající čtvero ročních období přišlo zhruba 50 tisíc návštěvníků, předloni dorazilo asi 65 tisíc dětí a dospělých.

Autoři | Foto pohadka.cz

Štítky divadlo, festival, pohádky, hudba, Jičín, Podkrkonoší, pohádka, Krkonoše, Jiří Lábus, Marie Kubátová, Božena Šimková, Krakonoš a lyžníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvodem ulicemi Jičína dnes začal pohádkový festival  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.