Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín dokončil modernizaci skládky odpadu za 10 milionů korun bez DPH

Město Jičín za 10,1 milionu korun bez DPH rozšířilo skládku odpadu Popovice - Libec. Vybudování nové čtvrté kazety pro skladování odpadu prodlouží životnost skládky o několik let.

Práce na rozšíření skládky začaly loni na podzim, město přebralo stavbu k užívání v pátek 10. srpna. „Město má tak zajištěnou kontinuitu skládkování. Objem, který nová kazeta pojme, představuje významné prodloužení životnosti skládky o další tři až čtyři roky. To znamená, že s nově rozšířenou kapacitou bude skládka využitelná po osm až deset let,“ sdělil místostarosta města Jan Jiřička. Podle něho by nyní měla kapacita skládky stačit do přelomového roku 2024, kdy legislativně pravděpodobně dojde k výraznému omezení skládek a obce budou muset s komunálním odpadem nakládat jinak.

„Doba využívání závisí na mnoha faktorech, nejen na vlastní kapacitě skládky,“ uvedl Jiřička. Podle něj objem komunálního odpadu v Jičíně klesá, protože domácnosti stále více třídí.

Vybudování čtvrté kazety dává možnost uložit do tělesa skládky dalších přibližně 63 tisíc metrů krychlových, tedy asi 57 tisíc tun odpadu.

Kromě položení nové kazety, a s tím související drenáže pro odvod vody, došlo i na celkovou modernizaci skládky. Je také obnovené oplocení areálu, rozšířená přístupová cesta, součástí prací bylo i odstranění náletových dřevin, umístění elektrického osvětlení nebo posunutí váhy.

Poslední velká modernizace skládky se uskutečnila v roce 2011. Tehdy šlo o rekultivaci první kazety. Po tomto roce se užívaly kazety dvě a tři. Skládka leží zhruba dva kilometry jihovýchodně od Popovic, která je městskou částí Jičína.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jičín, odpad, skládka, rozšíření, Popovice, Jan Jiřička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín dokončil modernizaci skládky odpadu za 10 milionů korun bez DPH  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.