Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradecké nádraží čeká další obří modernizace za 2,5 miliardy

Po druhé etapě oprav vlakového nádraží v Hradci Králové se dělníci na místo velmi brzo vrátí. V další etapě budou opravovat podlahy a následně se přestavby dočká i kolejiště. Přestavba hradeckého nádraží má být první etapou zdvoukolejnění úseku z Opatovic nad Labem do Hradce.

„Je navržena kompletní rekonstrukce technologických zařízení, železničního svršku a spodku, včetně odvodnění. Bude vybudováno nové ostrovní nástupiště číslo 4, rekonstruováno stávající nástupiště 1a a upraveno vnější nástupiště číslo 1. Stávající ostrovní nástupiště 2 a 3 budou upravena včetně zastřešení podle nového směrového vedení kolejí,“ vyjmenovala mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Modernizace bude stát 2,5 miliardy a a začít by se mělo za tři roky. Rekonstrukce by měla trvat celkem dva roky, nicméně interiéru vlakového nádraží se dotkne jen okrajově. Opravy se dočká interiér v severozápadní části, nicméně vnější vzhled budovy, který už nevypadá nejlépe se rekonstrukce zatím nedočká. 

Celková přestavba je spojená i splánovanou dvojkolejkou mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Ta by měla zrychlit dopravu mezi městy. Rychlost vlaků by se změla zvýšit z původních 100 kilometrů až na 160 kilometrů v hodině. Cena v tomto případě sahá až ke 4 miliardám. 

První část dvoukolejky je již zprovozněna v úseku Opatovice nad Labem – Stéblová, kde došlo k úspoře zhruba dvou minut času. Nyní se připravují úseky Opatovice nad Labem – Hradec Králové a Stéblová – Pardubice. 

Mimo jiné prochází kompletní přestavbou i vlakové nádraží v Jaroměři za 583 milionů korun. Již od července se cestující vlakem do Jaroměře nedostanou a musí tak využít náhradní autobusovou dopravu. 

Stanice Jaroměř má po rekonstrukci zvýšit rychlost průjezdu vlaků, komfort cestujících i bezpečnost. Dojde k instalaci nového zabezpečovacího zařízení, které v budoucnosti umožní dálkové ovládání technologických zařízení železniční dopravní cesty.

Autoři | Foto Pavla Kučerová

Štítky Vlakové nádraží, Hradec Králové, rekonstrukce, modernizace, železniční stanice, Opatovice nad Labem, Jaroměř, Správa železniční dopravní cesty, Pardubice, Stéblová

Hradecké nádraží čeká další obří modernizace za 2,5 miliardy  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.