Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec bude i po zrušeném 3.tendru usilovat o lávku přes Labe

Město Hradec Králové bude dál usilovat o výstavbu lávky přes Labe v lokalitě Aldis. Radnice zrušila třetí tendr, v němž byla podána jedna nabídka, která trojnásobně přesáhla předpokládanou cenu. Novinářům to dnes řekli zástupci radnice. Město počítalo s cenou kolem 48 milionů korun bez DPH, ale nabídka byla 142 milionů korun bez započtení daně.

"Po ukončení hodnocení nabídek komise doporučuje pokračovat v dalším kole zadávacího řízení s časovým odstupem, s případnou variantou stanovení maximální hodnoty veřejné zakázky," řekl novinářům náměstek primátora Jiří Bláha.

Podle něj by si radnice měla nechat zpracovat "reálnou cenovou kalkulaci" ve vztahu k současným cenám a případně zvolit levnější variantu lávky. "Jestliže cenová kalkulace vypoví, že skutečně je realita takto provedené lávky na úrovni 120 až 140 milionů korun, tak bych tu věc odložil a přešel na něco, co má nižší reálnou hodnotu," řekl novinářům Bláha. Dodavatele lávky by chtěl mít v soutěži vybraného do roka.

Lávka by měla propojit lokalitu Aldis, ve které od loňska buduje své regionální sídlo Československá obchodní banka (ČSOB) s centrem města. Radnice stavbu lávky připravuje od roku 2003. Městu kvůli zpoždění hrozí sankce 15,2 milionu korun. Důvodem je to, že ke stavbě lávky se město zavázalo ve smlouvě s ČSOB.

Ze smlouvy vyplývá, že pokud město nestihne lávku postavit do dubna 2020, musí bance vrátit třetinu z 45,6 milionu korun, za které v minulosti bance prodalo pozemky pro stavbu sídla. Město proto jedná s bankou o vyřešení problému, například o posunutí termínu formou dodatku ke smlouvě.

V minulosti měli k projektu lávky výhrady ochránci přírody. Původní projekt počítal s pokácením jednoho dubu na nábřeží, proti čemuž ochránci přírody úspěšně protestovali. Zdržení a spory provázely i architektonickou soutěž. K podobě lávky pak vznesli výhrady ornitologové, protože navržená lávka by mohla zasahovat do vzletových drah ptáků, zejména labutí. Projekt byl kvůli připomínkám ekologů upraven.

 

Autoři

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové, Labe, Jiří Bláha, Československá obchodní banka, banka, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec bude i po zrušeném 3.tendru usilovat o lávku přes Labe  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.