Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec zřejmě zruší i třetí tendr na lávku přes Labe

Město Hradec Králové zřejmě zruší i třetí soutěž na stavbu lávky přes Labe v lokalitě Aldis. Zrušení soutěže dnes doporučila rada města. Definitivně o zrušení tendru, v němž byla podána jedna nabídka, budou rozhodovat zastupitelé na konci října. ČTK to bez podrobností řekla mluvčí města Kateřina Šmídová. Radnice stavbu lávky připravuje od roku 2003.

Město pro stavbu lávky počítalo s cenou kolem 60 milionů korun, ale jediný zájemce o stavbu podle informací Deníku nabídl ve třetím tendru cenu 140 milionů korun. U druhé soutěže byl také jen jeden zájemce, který nabídl cenu 122 milionů korun. Město pak druhý tendr zrušilo. Do prvního se nikdo nepřihlásil.

Oproti předchozím dvěma soutěžím byly zadávací podmínky pro třetí tendr mírnější. Nebyl v nich požadavek na to, že dodavatel umí pracovat s technologií speciálního vysokopevnostního betonu, z něhož má lávka být.

Kvůli zpoždění stavby lávky hrozí městu sankce 15,2 milionu korun. Důvodem je to, že ke stavbě lávky se město zavázalo ve smlouvě s Československou obchodní bankou (ČSOB), která v zóně Aldis začala loni budovat regionální sídlo. Ze smlouvy vyplývá, že pokud město nestihne lávku postavit do dubna 2020, musí bance vrátit třetinu z 45,6 milionu korun, za které v minulosti bance prodalo pozemky pro stavbu sídla. Město proto jedná s bankou o posunutí termínu formou dodatku ke smlouvě.

Lávka propojí lokalitu Aldis s centrem města. V minulosti měli k projektu lávky výhrady ochránci přírody. Původní projekt počítal s pokácením jednoho dubu na nábřeží, proti čemuž ochránci přírody úspěšně protestovali.

Zdržení a spory provázely i architektonickou soutěž. K podobě lávky pak vznesli výhrady ornitologové, protože navržená lávka by mohla zasahovat do vzletových drah ptáků, zejména labutí. Projekt byl kvůli připomínkám ekologů upraven.

Autoři | Foto HK City

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové, Labe, soutěž, banka, Československá obchodní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec zřejmě zruší i třetí tendr na lávku přes Labe  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.