Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město letos vyčlenilo peníze na tři velké projekty. Ani jeden z nich se ale nestihne

Hospodaření stotisícového Hradce Králové skončilo v pololetí přebytkem 306 milionů korun. V kladných číslech byl rozpočet hlavně díky dosavadním nižším investičním výdajům. Investice dosáhly 67 milionů korun, tedy zatím pouze šesti procent z celoročního záměru ve výši téměř 1,2 miliardy korun. Vyplývá to z výkazu pololetního hospodaření města. Celkové příjmy Hradce Králové v pololetí dosáhly 1,34 miliardy korun a výdaje 1,03 miliardy korun.

V letošním rozpočtu jsou jako hlavní investice zahrnuty rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina s výdajem 210 milionů korun a výstavba fotbalového stadionu s výdajem 250 milionů korun. Ani jednu tuto stavbu však město letos nezahájí. Nepostaví ani lávku přes Labe, na niž má v rozpočtu připraveno 61 milionů. U ZUŠ Střezina město dělá nový projekt a u stadionu a lávky nyní běží opakované tendry na výběr stavební firmy.

Z dosud provedených investic město nejvíc zaplatilo za zahájenou rekonstrukci ulice k Labi a části ulice Machkova s výdajem přes 11 milionů korun. Za dvě cisterny pro dobrovolné hasiče zaplatil Hradec 14 milionů a přes pět milionů korun činila platba na rekonstrukci Muzea východních Čech. Většinu z provedených investic město obvykle platí ve druhé půli roku.

Město v prvním pololetí dál snížilo své zadlužení, celkový objem úvěrů zmenšilo o 46 milionů korun na 556 milionů. Ještě na konci roku 2013 byl Hradec zatížen dluhem 842 milionů korun.

V celoročním plánu počítá upravený rozpočet města zatím s příjmy 2,19 miliardy korun a výdaji 3,29 miliardy. Schodek má podle plánu činit 1,1 miliardy korun. Jako v minulých letech však lze čekat, že saldo rozpočtu bude nakonec třeba i kladné, protože město zcela jistě nenaplní plánovaný objem investic. Například loni v pololetí Hradec Králové předpokládal roční schodek přes 1,1 miliardy korun, ale skutečností za celý rok 2018 byl kladný výsledek rozpočtu plus 60 milionů korun.

Autoři

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 1.pololetí, Hradec Králové, investice, rekonstrukce, Základní umělecká škola Střezina, Labe, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město letos vyčlenilo peníze na tři velké projekty. Ani jeden z nich se ale nestihne  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.