Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Schodiště Bono publico je opět průchozí. Na vandaly budou číhat kamery

Kryté schodiště Bono publico v centru Hradce Králové je od dneška po rekonstrukci opět průchozí. Oprava empírové stavby, která je zapsána v Seznamu kulturních památek ČR, vyšla včetně projektové dokumentace na 26,35 milionu korun. Novinářům to dnes řekli zástupci radnice. Schodiště má například nové osvětlení, pomocí kamer je pod dohledem strážníků a lidé si při vstupu u dolního portálu mohou na tlačítkovém panelu navolit skladbu, která je doprovodí.

Schodiště Bono publico charakteristické třemi věžičkami postavenými nad odpočívadly má 70 stupňů a jsou frekventovanou spojnicí mezi starým městem a areálem středních a vysokých škol. "Lidé tak ode dneška mohou znovu využívat nejkratší a oblíbenou cestu z Velkého náměstí ke křižovatce u Fortny a opačně. Schodiště se odjakživa potýkalo s vlhkostí, v posledních letech bylo často středem pozornosti vandalů. Použily se nejmodernější materiály a technologie, aby se předešlo poškozování tohoto kouzelného místa," uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Rekonstrukce byla rozdělena do dvou etap. Práce začaly předloni v létě. Na zimu 2017/2018 bylo schodiště otevřeno a od jara loňského roku kvůli pokračování rekonstrukce opět uzavřeno. Mimo provoz tentokrát zůstalo i přes zimu. Pěší od křižovatky Fortna na Velké náměstí a naopak museli využívat nedaleké schodiště u bývalého pivovaru nebo Gočárovo schodiště, vzdálené zhruba 150 metrů druhým směrem ke zdravotnické škole.

První etapa stála 2,4 milionu korun, druhá 22,8 milionu a projektová dokumentace 1,15 milionu korun.

Schodiště bylo častým terčem vandalů

Hlavním důvodem oprav byla vlhkost, která památku poškozovala. Proto do zdiva stavbaři zabudovali zařízení pro elektroosmózu, tedy technologii na odvádění vlhkosti. Vně schodiště vznikly odvětrávací mezery a jílové izolace, které zamezují spolu s elektroosmózou vlhkosti vstupovat do konstrukcí.

Výměněny byly schody, schodiště tak bylo navráceno do původní podoby. Je dubové a každý schod nasvícený. Nové jsou i pískovcové podesty. Rekonstrukce se týkala také omítky, izolace a odvodňovacího systému. Řemeslníci vyměnili všechny nosníky a střešní krytinu.

Oprava vyšla na téměř 30 milionů 

"Obnova této klasicistní památky se snažila vrátit její původní podobu. Spodní vstupní portál je zhotoven podle dobové fotografie, zásahy se týkaly také horního portálu," řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta.

Schodiště sleduje kamerový systém napojený na městskou policii. "Ta má možnost hlasového výstupu směrem k vandalovi. Prostřednictvím zabudovaných reproduktorů bude možné výtržníka upozornit, že podniká trestnou činnost, a vyzvat ho k jejímu okamžitému ukončení. Díky kamerovému monitoringu bude snazší pachatele odhalit," uvedl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Archeologové v době rekonstrukce objevili například pozůstatky pravěkého a raně středověkého opevnění návrší, zlomky keramiky i pazourkové nástroje. V mladších středověkých a novověkých vrstvách našli zlomky kuchyňské i stolní keramiky, části nástrojů, šperky nebo ozdoby z ošacení.

 

Autoři | Foto Město HK

Štítky ČR, stavby, památky, správa, Bono publico, Hradec Králové, FOTO, AUDIO, Bono, schodiště, rekonstrukce, vlhkost, Česko, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schodiště Bono publico je opět průchozí. Na vandaly budou číhat kamery  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.