Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Hip Hop Kemp si za svou negativní pověst může sám. Asi se přestěhuje

Hradec Králové pravděpodobně přijde o jednu z největších hudebních akcí v Evropě. Pořadatelé už mají dost perzekuce ze strany policie a často i negativního pohledu ze strany obyvatel, kteří považují festival za drogový ráj. Mince má obě strany, nicméně konec festivalu Hradci spíše ublíží.

Je to očividné. Dva velké festivaly Rock for People a Hip Hop Kemp k Hradci už neodmyslitelně patří. A ačkoliv se oba zaobírají hudbou, jeden je veřejností přijímán a hodnocen kladně a bez předsudků. Ten druhý schytává čím dál tím větší kritiku a asi je zbytečně zmiňovat který. Je ale kritika oprávněná?

Ano i ne. Před dvěma lety se na Hip Hop Kempu strhl poprask, když někteří účastníci prodávali drogy u svých stanů, jak někde na tržišti. Drogy jsou hlavní příčinou úpadku festivalu, který jde ke dnu, a proto se není čemu divit, že obyvatelé proti dané akci brojí, a chtějí se jí zbavit stůj, co stůj.

Festival si našel dva úhlavní nepřátelé 

Radnice svým postavením vyjádřila poměrně jasný postoj k výše zmiňované akci, a to skrze negativní. Takže si festival našel dva velké nepřátele, proti kterým jen těžko může bojovat.

I policie se k festivalu jasně ohradila, s tím, že drogám musí udělat přítrž. A tak začala jednat. Kontroly letos byly do oči bíjící, policie byla na každém kroku, avšak mělo to své opodstatnění. Pořadatelé na to reagovali s tím, že právě kvůli této "policejní buzeraci" letošní návštěva festivalu byla ve srovnání s loňským rokem jen poloviční. Festival si ale svou pověst vybudoval sám.

Někteří se mohou ohradit tím, že se tohle děje i na jiných festivalech. Nebudeme si nalhávat, že ne. Jenže do Hradce se sjíždějí na Hip Hop kemp z velké části i polští fanoušci, kterým by drogové výlevy na festivalu u nich neprošly. A na Hip Hop Kempu v Hradci to dlouhodobě nebyl problém. 

Druhá strana mince

A teď přichází to, proč by festival ve městě měl zůstat. Salón republiky, místo kde se dle každoročních statistik žije na jedničku. To je Hradec Králové, Jenže se stačí zamyslet. Kolik kulturních akcí vlastně máme? Upřímně bychom jich příliš nenapočítali. 

Místo aby akce přibývaly tak spíše ubývají, nebo se jednoduše přesunou někam jinam. Paradoxem je, že pořadatel Hip Hop Kempu Radek Maliník zároveň pořádal i akci Air festival, která ale skončila. Proč? Podle všeho opět po neshodách s vedenmí města. Stejně tak dopadl ï festival Fair Play. Obyvatelé z pod Bílé věže tak přicházejí o spoustu akcí a místo, aby nějaké přibývaly, tak mizí.

Je důležité, aby se situace uklidnila a Hradec tak stále patřil mezi místa, kde to bude žít. Pokud Hip Hop skončí, může to zanechat velkou ránu, která se nebude hojit snadno. 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Hip Hop Kemp, Komentář, hudba, festival, konec, Hradec Králové, policie, Evropa, hip hop, Rock for People, Fair Play

KOMENTÁŘ: Hip Hop Kemp si za svou negativní pověst může sám. Asi se přestěhuje  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.