Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hip hop Kemp v Hradci nekončí. Pořadatelé oznámili, že se festival příští rok vrátí

Hip Hop Kemp v Hradci nekončí. I přes to, že festival ve srovnání s loňským ročníkem navštívilo téměř dvakrát méně fanoušků. Pořadatel třídenní akce Radek Maliník ve čtvrtek v první den festivalu odhadoval účast jen na 5000 lidí. Uvedl, že důvodem propadu návštěvnosti jsou neadekvátní policejní kontroly návštěvníků přicházejících na festival.

V pátek a dnes se podle Maliníka návštěvnost zvýšila i díky příznivému počasí, přijeli i hosté. "Finální počet 9000 lidí je výrazně nižší než v minulých letech, ale i tak jde pořád o velmi slušnou návštěvnost. V pořádání festivalu samozřejmě budeme pokračovat a již nějakou dobu řešíme další ročník," uvedl Maliník.

Hip Hop Kemp, jehož program skončí v noci na neděli, byl dosud považován za největší hiphopovou přehlídku ve střední a východní Evropě. Letos se na na něm představilo asi 300 interpretů, loni bylo vystupujících kolem 500.

Do Hradce Králové přijeli podle mluvčí festivalu Kateřiny Dědkové všichni ohlášení umělci. Dnes program vyvrcholí vystoupením americké dvojice EarthGang a amerického rappera jménem Token, kterému se přezdívá nový Eminem. V minulých dnech ohlas sklidili američtí rapeři Freddie Gibbs, Tech N9ne či Masego. Dorazil i slovenský Kontrafakt, který zatím nevynechal žádný z ročníků festivalu.

Policie odmítá kritiku pořadatelů

Maliník ve čtvrtek řekl, že rozsáhlé kontroly policie zaměřené na hledání drog jsou neadekvátní a fanoušky hip hopu od návštěvy festivalu odrazují. „Z festivalu, který byl fenoménem, padáme na dno. Důvodem je neadekvátní represe policie,“ řekl Maliník.

Policie odmítla kritiku, že je její postup nepřiměřený a vede k poklesu návštěvnosti. Podle mluvčí krajské policie Ivany Ježkové je cílem policie to, aby návštěvníci festivalu byli v bezpečí a byl dodržován zákon. "Bohužel, pořadatelé v minulosti dopustili, že se festival stal svátkem drog, které se na něm pod jakoby legalitou užívaly," řekla.

Hip Hop Kemp 

První ročník festivalu Hip Hop Kemp se konal v roce 2002 v Pardubicích, po dvou letech organizátoři akci kvůli potížím s hlukem přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Kvůli velkému zájmu návštěvníků ale areál nestačil a pořadatelé festival přestěhovali na hradecké letiště.

Problémem byly opět drogy

Dosud policie v souvislosti s Hip Hop Kempem podle Ježkové zjistila kolem 150 drogových deliktů. Zhruba deset případů policie kvalifikovala jako trestné činy, asi u 120 deliktů šlo o přestupky a téměř 20 řidičů bylo přistiženo pod vlivem návykové látky.

Intenzivní kontroly příchozích z prvních dvou dnů festivalu už policie podle Ježkové zrušila a soustředila se na dohled nad veřejným pořádkem v obchodních centrech, v okolí festivalparku, v restauracích, na nádražích a dalších veřejných prostorách. Řidiči odjíždějící z festivalu se musejí připravit na kontroly na alkohol a návykové látky. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hudba, pop, festival, Hip Hop Kemp, FOTO, Hradec Králové, policie, hip hop, drogy, Freddie Gibbs, Eminem, Střední a východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hip hop Kemp v Hradci nekončí. Pořadatelé oznámili, že se festival příští rok vrátí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.