Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neuvěřitelný výkon! Na Sněžku vynesl rekordních 211 kilogramů

Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku - Místku dnes překonal česko-slovenský rekord ve vynesení nejtěžšího nákladu na Sněžku. Za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou trasu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů. Předchozí rekord 170 kilogramů vytvořil letos 20. července Štěpán Domorád z Vrchlabí.

Jednapadesátiletý nosič měl na vlastnoručně vyrobené krosně tři sudy s pivem. Během cesty s převýšením 208 metrů musel udělat asi 90 zastávek, i tak bylo obtížné stačit s dechem. "Nejtěžší bylo vůbec se vždycky postavit a rozejít. Ušel jsem 40 až 60 kroků a energie na to byla stejná jako vzít to na záda a vyrazit," řekl novinářům Pácha. Těžké chvíle zažil i v úplném závěru před vrcholem.

Překonal zároveň slovenský rekord, který držel Laco Kulanga s výkonem 207,5 kilogramů z roku 1993. "Já jsem už 170 kilogramů nesl, tak jsem zvolil větší zátěž," uvedl nosič. Krosnu o váze 20 kilogramů bez úvazků si vyrobil sám. V budoucnu možná zkusí vynést i 230 kilogramů.

Neuvěřitelné výkony opakuje každý rok

Během rekordu ho doprovázel dosavadní rekordman Domorád. Pácha na zastávkách pil iontový nápoj a malinovou šťávu a jedl palačinky s rybízovým džemem.

Výzvou pro nosiče se stal výkon Roberta Hofera, který v zimě roku 1944 vynesl na Sněžku pro meteorologickou stanici ocelovou rouru o váze 160 kilogramů. "Nikdy ale nebudu lepší než slovenští nosiči a Laco Kulanga, i když jsme ho dnes překonal. On to dělá jako práci a vynosil už milion kilo," řekl Pácha.

Minulý rok v srpnu vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu tatranský nosič Vladimír Hižnay. Pácha se jím inspiroval a výsledkem byl dnešní rekord.

 

Autoři | Foto Archív Zdeňka Páchy

Štítky ČR, kondice, zajímavosti, Sněžka, FOTO, rekord, Vrchlabí, Baška, Frýdek, Místek, Slezský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neuvěřitelný výkon! Na Sněžku vynesl rekordních 211 kilogramů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.