Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj chce studenty technických oborů z Vietnamu

Vedení Královéhradeckého kraje chce na krajských školách technického zaměření vietnamské studenty. Zástupci vietnamské univerzity Ton Duc Thang oslovili na jaře hradecké hejtmanství s nabídkou spolupráce na pilotním projektu pro ČR ve vzdělávání. Rada kraje na pondělním zasedání rozhodla o uzavření memoranda o spolupráci s vietnamskou stranou. Na zářijovém jednání o tom rozhodne krajské zastupitelstvo. Novinářům to dnes řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu a vzdělávání Martina Berdychová (Východočeši). Ročně by mohlo v kraji studovat na středních školách 40 až 150 Vietnamců, kteří by se pak v regionu zapojili do práce ve vystudovaných oborech.

„Oslovil nás ředitel evropského centra univerzity z Hočiminova Města. Pro pilotní projekt vzdělávání na středních školách vietnamských studentů si vybrali Královéhradecký kraj. Jsme úplně na samém začátku," řekla Berdychová. Nastartování projektu by podle ní mohl zkomplikovat zákon o pobytu cizinců. „Oslovila jsem proto poslance z meziparlamentní skupiny přátel s Vietnamem, jestli by nám nepomohli otevřít dveře jak na ministerstvo zahraničí, tak vnitra. Možná ale maluji čerty na zeď a ani to nebude potřeba, uvidíme," řekla Berdychová.

Hlavně technické zaměření

Vietnamská strana má zájem hlavně o studijní obory technického zaměření úzce propojené se zaměstnavateli, slibuje si od toho lepší uplatnění přímo ve firmách v regionu. Kraj si zase od toho slibuje obsazení oborů, o které není velký zájem. „Vytipovali jsme obory technického zaměření z oblasti strojírenství, textilního průmyslu, ale také z oblasti sociálně-zdravotní, obor ošetřovatelství," řekla Berdychová.

Pokud vše půjde podle plánu, první studenti vytipovaní vietnamskou stranou by mohli přijet už na začátku roku 2020. Mělo by jim být 18 let, měli by mít ve Vietnamu ukončené středoškolské vzdělání a přibližně tříměsíční kurz českého jazyka. V Královéhradeckém kraji budou ubytovaní v domovech mládeže v místě škol, kde absolvují další šestiměsíční kurz českého jazyka. „Do vybraných středních škol by pak nastoupili od příštího školního roku, tedy v září 2020. Vytipovali jsme už školy, které mají jak volnou vzdělávací kapacitu, tak prostor k ubytování," řekla Berdychová.

Do několik škol

Ve hře je třeba Zemědělská akademie a Gymnázium v Hořicích na Jičínsku, kde by pro zahraniční studenty připadal v úvahu obor ošetřovatelství, nebo škola zaměřená na textilní průmysl v Červeném Kostelci na Náchodsku. „Není to tak, že by na jednu školu každý rok přibylo přes sto studentů, rozvrstvili bychom je do několika škol," dodala.

Studium by mělo trvat rok a půl a už při praxi by studenti měli zaměření na daný podnik, ve kterém by pak našli pracovní uplatnění. Finanční stránku projektu by v první fázi zajistila vietnamská strana, na kraji by bylo zajištění výuky a zprostředkování provázání s firmami.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vietnam, školy, textil, střední, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, střední škola, Tôn Đức Thắng, Východočeši, Česko, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chce studenty technických oborů z Vietnamu  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.