Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký kraj zamítl další dvě námitky proti autobusovému tendru

Rada Královéhradeckého kraje zamítla další dvě námitky od dvou společností na výsledek tendru na autobusové dopravce pro léta 2020 až 2030, jde o soutěž na zakázku v celkové výši 7,7 miliardy korun. Kraj současně obdržel oznámení o zahájení dalšího řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Hejtmanství neuvedlo, co bylo důvodem zamítnutí námitek, o jaké společnosti jde, ani kdo se obrátil na antimonopolní úřad.

Podle informací ČTK kraj nyní zamítl námitky společnosti Arriva a konsorcia firem Transdev Morava a Audis bus.

Lhůta pro podání nabídek do tendru skončila 16. května. Zakázka je finančním objemem největší za dobu existence kraje. Všech osm vítězů v jednotlivých oblastech vybrala rada kraje v minulých týdnech. Smlouvy s vítězi však kraj zatím neuzavřel, důvodem bylo správní řízení vedené ÚOHS. Správní řízení vedl antimonopolní úřad od 10. června na podnět společnosti Autobusová doprava Podbořany. Z vyjádření náměstka hejtmana pro dopravu Martina Červíčka (ODS) 15. července ale vyplynulo, že toto řízení ÚOHS zastavil, protože zmíněný dopravce vzal svou žádost o přezkoumání zpět.

Zatím zamítli všechny námitky

V pátek kraj k zahájení dalšího řízení u ÚOHS bližší podrobnosti nesdělil. Červíček uvedl, že krajská rada rozhodla o zamítnutí dalších dvou námitek na veřejnou soutěž na zajištění autobusové dopravy. „Doposud jsme takto vypořádali všech devět námitek, která nám byly doručeny," řekl.

Královéhradecký kraj v zadávacím řízení rozhodl ve všech osmi oblastech o výběru dodavatelů, přičemž ve třech oblastech, kde dopravci doložili všechny potřebné dokumenty, již odeslal oznámení o výběru dodavatele. „V ostatních pěti oblastech oznámení o výběru dodavatele odešle poté, co obdrží a posoudí originály nebo ověřené kopie dokladů o kvalifikaci od vítězů v jednotlivých oblastech," uvedl Lechmann.

Nyní je jedenáct společností

Tři oblasti vyhrála společnost BusLine KHK. Tři má i sdružení Transdev Morava a Audis Bus. Zbylé dvě bude obsluhovat sdružení společností CDS Náchod a P-Transport a sama společnost CDS Náchod. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje 11 společností. Nově by se na autobusové dopravě mělo podílet pět firem.

Královéhradecký kraj tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy vypsal loni v říjnu, nabídky firmy podaly v květnu. Zakázka je rozdělena na osm oblastí, přičemž zajištění dopravy má přesah i na území sousedních krajů. Vlastní plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů.

Autoři | Foto Město HK

Štítky MHD, tendr, Královéhradecký kraj, doprava, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Červíček, Arriva, autobusová doprava, CDS s.r.o. Náchod, Autobusová doprava Podbořany, Morava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zamítl další dvě námitky proti autobusovému tendru  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.