Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Během měsíce do dvou mužů uhodil blesk. Zazněla ohlušující rána, uvedli svědci jednoho z případů

O velikém štěstí můžou mluvit dva mladí muži (28 a 26 let) z Královéhradeckého kraje, kteří byli v rozmezí přibližně jednoho měsíce po sobě zasaženi bleskem.

První případ se odehrál začátkem června v Jaroměři. Osmadvacetiletý muž byl těsně po bouřce objeven svědky na zahradě v bezvědomí. Přivolaní záchranáři spolu s lékařem jej po příjezdu nalezli s popáleninami na předloktí. „Muž byl již při vědomí, nicméně byl značně dezorientovaný a na událost se nepamatoval. Po poskytnutí potřebné neodkladné péče byl proto převezen k dalšímu ošetření do nemocnice v Náchodě," uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák.

O poznání hůře dopadl mladší z mužů, kterého blesk zasáhl v jedné obci na Královéhradecku přibližně o měsíc později. Přestože v místě nebyla zaznamenána nějaká výrazná bouřka, podle svědků zazněla ohlušující rána, doprovázená zábleskem, po které byl mladý muž nalezen na zahradě s příznaky zástavy krevního oběhu. „Naštěstí se na místo ihned dostavili svědkové, kteří za pomoci rad operátorů tísňové linky kvalitně prováděli nepřímou srdeční masáž až do příjezdu posádek záchranné služby ze základen v Hradci Králové. Záchranáři ihned navázali na laickou resuscitaci mimo jiné provedením několika defibrilačních výbojů a podáním příslušných léků," dodal mluvčí. 

Po přibližně osmi minutách rozšířené resuscitace se podařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu zraněného, takže mohl být následně převezen k dalšímu ošetření do královéhradecké nemocnice. Díky kvalitní laické resuscitaci i následné péči záchranářů a zdravotníků v nemocnici se stav mladého muže zlepšil natolik, že zanedlouho mohl být propuštěn z jednotky intenzivní péče. Je pravděpodobné, že celou událost přežije bez významných následků.

Případy zasažení bleskem

S úrazy bleskem se záchranáři nesetkávají často. Pokud k nim ale dojde, znamenají většinou vážné zdravotní komplikace a nezřídka skončí úmrtím postiženého. Například v roce 2010 zasahovala posádka královéhradecké letecké záchranné služby v obtížně  přístupném terénu nedaleko Hostinného, kde blesk zasáhl dvojici chlapců najednou. Vzhledem k obtížné dostupnosti a nutnosti rychlého transportu na specializované pracoviště do Prahy musel být na místo povolán také vrtulník ze základny v Liberci. Také v tomto případě nakonec oba chlapci naštěstí přežili celou událost pouze s drobnými následky.

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky blesk, zásah bleskem, záchranáři, Královéhradecký kraj, nemocnice, Ivo Novák, Jaroměř, Náchod, Praha

Během měsíce do dvou mužů uhodil blesk. Zazněla ohlušující rána, uvedli svědci jednoho z případů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.