Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecká knihovna je jedním z center kulturního dění ve městě

Městská knihovna v Hradci Králové patří k nejnavštěvovanějším kulturním zařízením ve stotisícovém městě. Ročně přijde do půjčoven, na akce a veřejný internet téměř 280 tisíc návštěvníků. Čtenářů je ale ve skutečnosti mnohem více, protože přes 60 procent registrovaných čtenářů si půjčuje i pro další členy rodiny či přátele.

Nárůst aktivit umožnily také nové prostory v bývalé továrně ve Wonkově ulici, kde knihovna sídlí od roku 2013. Od té doby nabízí ročně množství kulturních a vzdělávacích pořadů a akcí. Hradecká městská knihovna byla založena v roce 1894.

Návštěvnost půjčoven a studoven se drží v posledních třech letech na zhruba stejné úrovni. „Pozitivní je, že stoupá návštěvnost dětských oddělení a podle nabídnutých pořadů také stoupá návštěvnost kulturních a vzdělávacích akcí knihovny," řekla ředitelka hradecké knihovny Barbora Čižinská. Podle ní loni knihovna uspořádala rekordní počet kulturních a vzdělávacích akcí, bylo jich 1658 z toho 430 pro dospělé a 1228 pro děti. „Je to nejvíce v historii knihovny," uvedla.

Skoro sedm set tisíc výpůjček

Výpůjční služby jsou ale stále jádrem, kolem kterého se v různých formách nabalují další věci. Hradecká knihovna za loňský rok eviduje přes 690 tisíc výpůjček. „Na počátku 20. století měla knihovna půjčovnu a čítárnu. V čítárně se už tehdy konaly různé naučné přednášky. V současnosti jde samozřejmě o mnohem více akcí a širší nabídku, včetně dopoledních literárních či tematických workshopů pro školy," řekla Čižinská.

Hradecká knihovna zavedla v posledních letech například biblioboxy, které jsou před každou pobočkou, nechybí půjčování elektronických knih, donášková služba, tichá linka pro neslyšící, specializované služby pro nevidomé, pronájem prostor nebo v období července - září služba balení učebnic. Nedílnou součástí nabídky bezbariérové ústřední budovy ve Wonkově ulici otevřené v březnu 2013 je kromě tří sálů a dalších prostor také kavárna, ve které se schází například šachový klub.

„Když máte prostor, je to fantastická devíza. Využíváme ho nejen pro naše akce, ale sdílíme ho i s dalšími organizacemi," uvedla ředitelka.

Knihovna Hradec Králové

Fond Knihovny města Hradce Králové má aktuálně více než 500.000 knihovních jednotek. Roční přírůstek v roce 2018 byl přes 20 tisíc knih, hudebnin, audiovizuálních děl, pomůcek a hraček pro děti a dalších věcí. Knihovna má více než 15.000 registrovaných čtenářů. Hradecká městská knihovna má ústřední budovu a 11 poboček po celém městě, jedna z nich před deseti lety vznikla například ve čtvrti Třebeš ve zrekonstruovaném výměníku tepla.

Autoři | Foto Knihovna HK

Štítky literatura, knihovna, Královéhradecký kraj, kultura, městská knihovna, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká knihovna je jedním z center kulturního dění ve městě  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.