Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hučák prochází rekonstrukcí, do útrob elektrárny se vrací soustrojí

Malá vodní elektrárna Hučák, která se nachází v centru Hradce, a zároveň je technickou památkou, probíhá rozsáhlou rekonstrukcí. Secesní budova se tak dočkala opravy turbín i soustrojí.

Generální opravu provádí společnost ČEZ. „Aktuálně v těchto dnech probíhá zpětná montáž soustrojí,“ informuje město Hradec Králové. Nově bude díky novým regulačním prvkům plně automatizované řízení dvou turbín.

Při rekonstrukci je ovšem důležité brát zřetel na to, že celý objekt je chráněnou památkou. Vše tak probíhá pod dohledem odboru památkové péče města Hradec Králové. Elektrárna bude i nadále fungovat, jako doposud. „Návštěvníci budou mít i nadále příležitost si celou památku prohlédnout za plného provozu,“ ujišťuje Róbert Heczko, ředitel úseku Provoz MVE.

Přestože rekonstrukce malé vodní elektrárny omezuje její provoz, zdejší Informační centrum obnovitelných zdrojů funguje i nadále bez omezení. Náklady na rekonstrukci elektrárny z počátku dvacátého století se pohybují okolo 20 milionů korun.

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky Hučák, elektrárna, rekonstrukce, Hradec Králové, Jez Hučák, ČEZ

Hučák prochází rekonstrukcí, do útrob elektrárny se vrací soustrojí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.