Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Smidary budou mít novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod

Na více než 66 milionů korun vyjde nová kanalizace a čistírna odpadních vod v obci Smidary na Novobydžovsku. Stavba bude zcela dokončena a zprovozněna letos. Poté na ni navážou další práce na krajských silnicích.

Šestikilometrová kanalizační síť bude ve Smidarech obsluhovat 325 přípojek k rodinným domům, bytovkám, mateřské i základní škole, zdravotnímu středisku a dalším objektům. Na kanalizaci navazuje nová čistírna odpadních vod.

Bývalé město, nyní obec Smidary, má v současnosti téměř 1600 obyvatel.

„Je to největší investice v historii naší obce s cenou přes 66 milionů korun. Čerpáme na ni dotaci z Operačního programu Životní prostředí, která pokryje 64 procent nákladů. Kraj nás podpořil třímilionovou dotací na samotnou kanalizaci i tím, že opravil druhou polovinu vozovky v úsecích, kde byla kanalizace položena,“ řekla starostka Dana Draštíková.

Královéhradecký kraj opravil za zhruba 10 milionů korun polovinu vozovky na silnicích II/280, III/28044 a II/327 uvnitř obce. Oprava první poloviny vozovky je součástí investice do výstavby kanalizace. Ta bude i s čistírnou odpadních vod v provozu od dubna letošního roku. V další etapě plánované na roky 2019–2021 se na kanalizaci připojí místní části Chotělice a Červeněves.

„Během loňského roku jsme ve Smidarech opravili povrchy krajských silnic v celkové délce přes 1,6 kilometru. Vzhledem k termínu dokončení stavby kanalizace na sklonku roku už ale nebylo možné provést nové vodorovné značení. S jeho obnovou nicméně počítáme letos,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky Královéhradecký kraj, doprava, odpad, kanalizace, čistírna, Smidary, čistírna odpadních vod, Martin Červíček, Operační program Životní prostředí

Smidary budou mít novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.