Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji budou k 17. listopadu desítky akcí

V Královéhradeckém kraji si 30. výročí sametové revoluce připomenou města, obce i řada institucí, včetně škol či divadel. Vzpomínkových a kulturních akcí v kraji budou jen o víkendu 16. a 17. listopadu desítky. Také občanská iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která kritizuje kroky premiéra Andreje Babiše (ANO), připravuje na neděli 17. listopadu setkání v několika městech regionu. ČTK to zjistila od zástupců samospráv, institucí a spolků.

Nejvíce akcí o víkendu 16. a 17. listopadu bude připraveno ve stotisícovém Hradci Králové. Hlavní událostí bude 16. listopadu akce Cesta ke svobodě, jejíž součástí bude pojmenování piazzetty uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové náměstím Václava Havla. Odtud pak vyrazí svíčkový průvod za oběti totalitního režimu na Pivovarské náměstí, kde vše vyvrcholí slavnostním koncertem.

Na neděli 17. listopadu bude přichystána v Hradci Králové rekonstrukce stavby papírové zdi, která v prosinci 1989 vyrostla na tehdejším Gottwaldově, dnes Ulrichově náměstí. Postavili ji studenti na protest proti pomalému postupu vyšetřovací parlamentní komise událostí 17. listopadu. Krabice budou moci lidé na Ulrichovo náměstí nosit od 11. listopadu.

V neděli 17. listopadu se bude také konat happening před Klicperovým divadlem nebo slavnostní mše v katedrále Svatého Ducha. Divadlo Drak uvede inscenaci Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou.

Akce proběhnou v celém kraji

V dvacetitisícovém Náchodě se bude 17. listopadu konat komponovaný program na Masarykově náměstí od 15:45. Od 16:00 je na programu vystoupení písničkáře Jiřího Dědečka. Poté se uskuteční setkání organizované spolupracovníky iniciativy Milion chvilek pro demokracii. "V 17:30 na to (komponovaný program) navážeme.

V neděli 17. listopadu se uskuteční setkání na řadě míst po celé republice," řekl ČTK organizátor setkání Michal Kudrnáč. O den dříve se bude velké shromáždění k 30. výročí sametové revoluce konat na Letenské pláni v Praze. "Hlavní motivací je, přenést tu energii i do regionů," uvedl.

V Náchodě je na nedělní odpoledne u památníku obětem komunismu v parku v ulici Janáčkova naplánováno také slavnostní kladení věnců. V náchodském muzeu zase bude od 15. listopadu do 12. ledna výstava věnovaná výročí sametové revoluce a Občanskému fóru.

V Hradci se přejmenuje náměstí

V nedalekém Broumově na Náchodsku chystá východočeská pobočka sbírky vzpomínek pamětníků dějinných událostí Paměť národa s tamní radnicí venkovní výstavu Pocta broumovským pamětníkům totalit 20. století. Paměť národa také bude promítat krátký dokumentární film o sametové revoluci v Královéhradeckém kraji.

Oslavy výročí pádu komunismu ale již na některých místech v kraji začaly. Například 17. září se uskutečnil koncert klasické hudby na Pivovarském náměstí u krajského úřadu nebo v sobotu 19. října se konala v Malé Úpě v Krkonoších akce nazvaná Svoboda na hranici.

Autoři

Štítky ČR, historie, správa, 1989, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Sametová revoluce, Milion Chvilek, Andrej Babiš, ANO 2011, Hradec Králové, Václav Havel, Univerzita Hradec Králové, Jiří Dědeček, Michal Kudrnáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji budou k 17. listopadu desítky akcí  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.