Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavebnictví hradeckého kraje patří k nejhorším v republice. Hůř je na tom už jen Karlovarsko

Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji v prvním pololetí meziročně vzrostly o 11,8 procenta na 1,2 miliardy korun. Stavebnictví kraje se tak vrátilo k růstu, i když ještě v prvním čtvrtletí vykázalo meziroční pokles hodnoty stavební výroby o desetinu. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu.

V rámci ČR stavebnictví v hradeckém kraji rostlo nadprůměrným tempem. V celé republice stavební výroba v prvním pololetí vzrostla o osm procent. Růst vykázalo deset krajů, čtyři regiony zaznamenaly pokles.

Růst výkonů stavebních firem provázelo snižování počtu zaměstnanců, když statistiky sledované firmy v prvním pololetí snížily počet zaměstnanců o jedno procento na 1396 lidí. Produktivita stavebních firem tak plně nekopírovala dvanáctiprocentní růst výkonů a zvýšila se o 13 procent.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců ve stavebnictví kraje v prvním pololetí meziročně vzrostla o 4,7 procenta na 28.636 korun. Za celostátním průměrem mzdy nadále značně zaostávaly, mezi kraji šlo o druhou nejnižší průměrnou mzdu. V celé republice mzdy ve stavebnictví meziročně vzrostly o šest procent na 37.425 korun.

V krajském porovnání byla hodnota stavební výroby v hradeckém kraji na předposledním, 13. místě. Nižší výkon měly jen stavební firmy v Karlovarském kraji. Důvodem nízké výkonnosti stavebnictví v hradeckém kraji je to, že tam nesídlí žádná velká společnost, která by s vlastními lidmi stavěla dálnice či jiné velké stavby s hodnotami v miliardách korun.

Za celý loňský rok výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji vzrostly o jedno procento na 2,64 miliardy korun. V roce 2017 růst činil 2,3 procenta a v roce 2016 byl pokles o šest procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, ČSÚ, pololetí, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, stavební firma, Karlovarský kraj, stavebnictví, Český statistický úřad, výroba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebnictví hradeckého kraje patří k nejhorším v republice. Hůř je na tom už jen Karlovarsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.