Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lanovka na Sněžku v listopadu s výjimkou víkendů nepojede

Kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku od 4. listopadu do 6. prosince s výjimkou víkendů nepojede. Důvodem odstávky je pravidelná podzimní údržba. Do plného provozu v zimní sezoně se lanovka rozjede v sobotu 7. prosince. Ceny jízdného pro zimní sezonu zůstanou stejné jako v létě.

Z významnějších servisních úkonů lanovku čeká především takzvaná defektoskopická kontrola lan na obou úsecích, která se dělá jednou za dva roky. "Lano při ní projde magnetickou hlavou, která ukáže případné prasklé dráty lana či vnitřní korozi. Tedy věci, které nejsou normálně vidět," řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Technici také speciálním přístrojem udělají roční diagnostiku ložisek v převodovkách.

Pravidelná údržba se na lanovce dělá vždy na jaře a na podzim a řídí se normami a pokyny výrobce. Především se při ní dělají kontroly pohonů, stanic, tratě, promazávají se kladkové baterie.

Uplynulá letní sezona byla podle Martince z pohledu návštěvnosti nadprůměrná, i když rekordní letní sezony roku 2018 nedosáhla. "Sezonu hodnotíme jako úspěšnou na úrovni roku 2017," řekl Martinec. Od jara roku 2018 platí dospělí za jízdu až na vrchol 230 korun, zpáteční jízdenka je za 430 korun.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček z roku 1949.

Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody. Ve špičkách se tak u lanovky stále tvoří až několikahodinové fronty.

Autoři | Foto autovylet.cz

Štítky ČR, rekreace, turistika, lanovky, Sněžka, FOTO, lanová dráha, léto, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Sněžku v listopadu s výjimkou víkendů nepojede  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.