Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj podal rozklad proti zrušení autobusové tendru

Královéhradecký kraj podal rozklad proti zrušení autobusového tendru za 7,7 miliardy korun. Informoval mluvčí kraje Dan Lechmann. Úřad na ochranu hospodářské soutěže v září zrušil výběrové řízení na základě námitky jednoho z účastníků. Hejtmanství v tendru vybíralo dopravce pro autobusovou dopravu v letech 2020 do 2030.

Kraj podal rozklad prostřednictvím svého právního zástupce v pátek. Informaci zveřejnil dnes. Kraj stojí za svými nastavenými hodnotícími kritérii. Jsou podle něj věcně správná a zajišťují udržitelnost a hospodárnost veřejné dopravy.

Účastník soutěže v námitce poukázal na to, že v případě objednání menšího počtu kilometrů se cena vzešlá ze soutěže mění v nevýhodnou. Podle mínění kraje ale antimonopolní úřad zcela neposoudil skutečnost, že hejtmanství předpokládá zvýšení dopravního výkonu, ne naopak.

"Královéhradecký kraj uvedené rozhodnutí považuje za zásadní a přelomové. Úřad totiž zahájil řízení, přestože podnět podaný stěžovatelem neměl být vyřizován a v rozhodnutí dospěl k právnímu názoru, že úřad je oprávněn přezkoumávat hospodárnost veřejných zakázek a nastavení hodnotících kritérií," uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček

Platnost zakázky od příštího září

Veřejná zakázka má zajistit autobusovou dopravu na území kraje s přesahem do okolních krajů pro příštích deset let. Maximální cena celé zakázky je 7,7 miliardy korun. Kraj soutěž rozdělil na osm oblastí. Tendr vypsal loni v říjnu. Firmy podávaly nabídky v květnu.

Plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje 11 společností. Nově by se na autobusové dopravě mělo podílet pět firem.

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky ČR, správa, automobilová, Hradec Králové, autobusy, Královéhradecký kraj, autobusová doprava, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj podal rozklad proti zrušení autobusové tendru  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.