Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj nesouhlasí s možným snížením dotace horské službě

Královéhradecký kraj neuvažuje o tom, že by vyrovnal případný propad financí pro horskou službu v Krkonoších a Orlických horách. Snížení provozní dotace pro rok 2020 o desítky milionů korun poskytované ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) Horské službě ČR (HS ČR) by kraj považoval za chybu, vyplynulo z vyjádření zástupců hejtmanství. Do hradeckého kraje obě pohoří zasahují, přičemž Krkonoše jsou z hlediska zásahů horských záchranářů v rámci celé ČR na špici.

"Ministerstvo pro místní rozvoj uvažuje snížit horské službě provozní dotaci zhruba o 25 procent, tedy o zhruba 40 milionů korun. Podle mého názoru je to téměř likvidační pro činnost horské služby," řekl hejtman Jiří Štěpán.

Ministerstvo již dříve snížení provozní dotace navržené horskou službou pro rok 2020 o 40 milionů korun na 130 milionů nevyloučilo. Uvedlo ale, že je předčasné hovořit o výši dotace, která bude záviset na konečném schválení zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Podle ministerstva se případné úspory nedotknou investic do HS ČR, ty jsou zajištěny programovým financováním až do roku 2022, a to až do ve výše 234 milionů korun.

Příspěvek kraje přesahuje milión

Ministerstvo také uvedlo, že by mohlo horské službě poskytnout na provoz částku kolem deseti milionů korun z nespotřebovaných výdajů, dále očekává vratku DPH ve výši 6,7 milionu korun.

Hradecký kraj přispívá horské službě zejména na technické vybavení, nedává peníze na její provoz. "Systémově nedokážeme výpadek řešit, a to, i když se pro naši oblast jedná o poměrnou část. Horská služba je v Královéhradeckém kraji z hlediska zdravotní péče, respektive prvního zásahu na horách velmi zásadní, je to téma k řešení," řekl Štěpán.

Příspěvek hradeckého kraje horské službě přesáhl letos a také v roce 2018 pokaždé částku jeden milion korun, z toho 270.000 korun byly v obou letech investiční prostředky.

Špatný systém řízení

"Jestli ministerstvo celorepublikově horské službě stáhne peníze o 40 milionů korun, tak si mohu o tom myslet jen to, že jde o další krok, jak centrální orgány režijní náklady přesouvají na krajské a městské samosprávy, a to je samozřejmě špatně. Královéhradecký kraj není v pozici, že by mohl říci: to, co nedá MMR, dá do provozu kraj," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

U Horské služby ČR, jejímž zřizovatelem je stát, je zaměstnáno asi 100 lidí, dalších 360 záchranářů je dobrovolných. Horská služba působí v sedmi českých pohořích. Podle MMR měla loni Horská služba ČR příjmy 164,830 milionu korun, z toho provozní dotace činila 135 milionů korun. Letos ministerstvo poskytlo horské službě provozní dotaci 140 milionů a k tomu ještě 15 milionů korun nedočerpaných z roku 2018, ale rok 2019 není dosud účetně uzavřen. Horská služba hospodaří také s vlastními prostředky a s prostředky z dotací krajů a obcí.

Autoři | Foto Horská služba

Štítky ČR, správa, rekreace, horská služba, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, dotace, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Krkonoše, Horská služba České republiky, Orlické hory, Jiří Štěpán, Aleš Cabicar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj nesouhlasí s možným snížením dotace horské službě  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.