Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České Petrovice dostaly pokutu za nepovolené čerpání vody

Česká inspekce životního prostředí v Hradci Králové uložila Českým Petrovicím na Orlickoústecku pokutu 133 260 korun za nepovolený odběr podzemní vody pro vodovod v obci. Obec vodu bez povolení odebírala v letech 2016 a 2017. Porušila tím zákon o vodách. Obec proti sankci nepodala odpor a pokuta je pravomocná.

Inspektoři letos v květnu zjistili, že obec měla povolení odebírat vodu z daného vrtu od října 2006 do konce září 2016. Další povolení měla vydáno s platností od ledna 2018 na deset let. "Od počátku října 2016 do konce roku 2017 odebírala obec podzemní vodu bez povolení vodoprávního úřadu. Celkem za tu dobu nelegálně odebrala 8884 metrů krychlových podzemní vody," uvedl ředitel hradeckého inspektorátu ČIŽP Lukáš Trávníček.

Pokutu inspekce udělila v nejnižší zákonné sazbě 15 korun za metr krychlový nelegálně odebrané vody. "Přihlédli jsme k tomu, že nedovolený odběr nebyl prováděn úmyslně. Šlo o nedbalostní porušení zákona způsobené opomenutím, že je potřeba zažádat o nové povolení," uvedl Trávníček. Nelegální odběr podle něj neovlivnil jakost a množství povrchových nebo podzemních vod.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, ekologie, správa, voda, České Petrovice, podzemní voda, Česká inspekce životního prostředí, Hradec Králové, okres Ústí nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Petrovice dostaly pokutu za nepovolené čerpání vody  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.