Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Opravy budov v areálu zámku Karlova Koruna vyjdou na 100 milionů

Rekonstrukce budov v zámeckém areálu v Chlumci nad Cidlinou téměř za 100 milionů korun by měla začít na jaře. Opravy se nebudou týkat samotného zámku Karlova Koruna. Stavební práce mají skončit v roce 2022 a v následujícím roce má být areál otevřen veřejnosti, řekla Martina Kubešová, ředitelka kulturních památek společnosti Kinský dal Borgo, která spravuje kromě chlumeckého zámku hrad Kost na Jičínsku. Provozu zámku by se opravy dotknout neměly. Vlastníkem zámku Karlova Koruna v Chlumci je Francesco Kinský dal Borgo.

"Rozpočet je na celkovou částku 98,259 milionu korun bez DPH. Evropská dotace z IROP činí 85 procent. Jsme před vyhlášením výběrové řízení. Přes zimu bychom chtěli vybrat dodavatele a na jaře příštího roku začít. Areál bychom chtěli v roce 2023 slavnostně otevřít," řekla Martina Kubešová. Podle ní půjde o nejrozsáhlejší opravy v areálu zámku za posledních 30 let.

Areál je v havarijním stavu. Rekonstrukce se má týkat nevyužívaných objektů jízdárny, konírny, kočárovny, vodárny a tzv. Růžového domku. "Opravíme statiku, fasády a objektům dáme náplň," řekla Kubešová.

Měl by vzniknout nový prohlídkový okruh se zaměřením na chov vzácného plemene koní Kinských, v jízdárně a konírně vznikne nová expozice s interaktivními prvky. "V Růžovém domku dole u parkoviště vznikne nové informační centrum pro návštěvníky, přesune se tam ze zámku pokladna," pokračuje Kubešová.

Do zámku už byly potřebné investice

Zámecká budova je v programu ministerstva kultury na záchranu architektonického dědictví a od roku 2015 se opravuje. Od té doby stály opravy zámku 14,5 milionu korun, přičemž z ministerstva šlo 2,85 milionu, z Královéhradeckého kraje okolo 290.000 korun a zbytek z vlastních zdrojů. "Zámek se staticky zajišťuje, zásadní je odvlhčení objektu," dodává Kubešová.

Zámek Karlova Koruna od architekta italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichela a pražského stavitele Františka Maxmiliána Kaňky je v západní části Chlumce nad Cidlinou a patří mezi nejvýznamnější barokní stavby v Česku. Do majetku Kinských se zámek dostal na počátku 17. století, v roce 1943 byl poničen požárem, o pět let později znárodněn a v roce 1969 byl po rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti. Rodině Kinských ho stát vrátil v roce 1992. Chlumec a Kinští jsou historicky spjati s chovem koní, proto je v zámku na toto téma expozice. V zámku se koná také řada kulturních a společenských akcí.

Autoři | Foto www.karlovakoruna-zamek.cz

Štítky ČR, památky, stavby, Chlumec n.C., FOTO, zámek, Karlova Koruna, Chlumec nad Cidlinou, oprava, okres Jičín, Kost, Jan Blažej Santini-Aichel, František Maxmilian Kaňka, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy budov v areálu zámku Karlova Koruna vyjdou na 100 milionů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.