Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V hradeckém kraji začalo vinobraní, vinaři jsou spokojeni

Vinobraní v Královéhradeckém kraji začalo.. Letošní úroda by měla být co do kvality i množství nadprůměrná, vyplynulo z vyjádření vinařů. Kromě registrovaných vinohradů je v Královéhradeckém kraji přes deset menších vinic, každá s více než stovkou keříků vinné révy, které obhospodařují vinařští nadšenci.

Majitel litobořské vinice Jiří Pelikán dnes začal sbírat první hrozny letošní sklizně. Rozloha vinice v nadmořské výšce okolo 450 metrů je 0,25 hektaru a je na ní 1250 keřů obalených hrozny převážně rezistentních odrůd, jako Merzling, Solaris, Kofranka a Marlen. Nechce se věřit, že něco takového je v hradeckém kraji, půl hodiny jízdy autem do Krkonoš, možné.

"Hrozny jsou zatím zdravé, ale nemají tolik cukru jako loni. Loni v tuto dobu při předsběru to mělo 21,5 cukernatosti, nyní do 18. Pokud to počasí dovolí, chtěli bychom hlavní část sebrat koncem září na svatého Václava," řekl Pelikán.

Dnes se pustili do sběru hroznů rané odrůdy Solaris. Vinohrad v Litoboři byl vysazen a zaregistrován v roce 2010. "Letos očekáváme velmi dobrou úrodu, lepší než průměr," podotkl Pelikán.

Loňský rok byl extrémně teplý a suchý, což svědčilo v Královéhradeckém kraji hlavně výrobě tichých vín. Hrozny dosahovaly vysoké cukernatosti, hodnot přívlastkových vín, což ale nepřálo výrobě šumivých vín. Letošní ročník si proto velmi pochvaluje Lukáš Rudolfský, spolumajitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, které patří první registrovaný vinohrad v hradeckém kraji v obci Kuks na Trutnovsku. V Kuksu se zaměřují na výrobu šumivých vín.

Zítra začíná vinobraní na Kuksu

"Vinobraní máme dnes, většina hroznů půjde na výrobu šumivého vína. Parametry pro jeho výrobu jsou ideální, průměrná cukernatost je 17 stupňů. Kromě Tramínu bílého děláme šumivé víno ze všeho," řekl Rudolfský. Podle něj půjde o šumivé bílé víno i přesto, že v něm budou zastoupeny také hrozny modrých odrůd.

V Kuksu plánují sebrat okolo 1200 až 1500 kilogramů hroznů. Po sběru bude následovat lisování hroznů, kvašení bez použití ušlechtilých kvasinek a bez řízeného kvašení, školení vína, lahvování do silnostěnných sektových lahví uzavřených korunkovým uzávěrem. "V lahvi proběhne kvašení po dobu minimálně 12 měsíců, pak bude šumivé víno k dispozici. Plánujeme vyrobit okolo 700 lahví šumivého vína," dodal Rudolfský.

Letošní úroda má být výborná

Vinaři v Kuksu hospodaří na půlhektarové vinici v labském údolí na strmé jižní stráni naproti baroknímu hospitalu od roku 2005. Na opukovém podloží jsou vysazeny keře tradičních burgundských odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a také zapomenuté odrůdy Tramínu bílého nazývaného Brynč.

V současnosti mají ve vinohradu 3700 sazenic, převažují bílé odrůdy. "Letošní ročník očekáváme, že bude výborný hlavně pro bílé odrůdy. Na Kuksu hodnotíme letošní rok mnohem lépe než ten loňský, protože vína budou mít dostatek kyselin," dodal Rudolfský.

Loňský ročník byl na kukské vinici nejlepší v historii pro výrobu tzv. tichých vín. Vína dosahovala hodnot přívlastkových vín, což bylo v minulosti spíše výjimečné. Loni sebrali na vinohradu asi 950 kilogramů hroznů a udělali zhruba 550 litrů vína.

Vinařská tradice v hradeckém kraji se obnovuje v posledních asi dvaceti letech. Vinařům v regionu hraje do karet oteplování, což může v budoucnu změnit odrůdovou skladbu vinohradů, vytlačit rané odrůdy, které dříve dozrávají.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zajímavosti, hobby, víno, Náchodsko, ČLÁNEK, FOTO, Královéhradecký kraj, vinice, hrozen, Kuks, Jiří Pelikán, Solaris, svatý Václav, Merzling, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji začalo vinobraní, vinaři jsou spokojeni  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.