Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lesy ČR dostaly kvůli kůrovci pokutu půl milionu. Nesouhlasí s ní

Státní podnik Lesy České republiky dostal od jihočeského inspektorátu České inspekce životního prostředí pokutu půl milionu korun za nedostatečnou asanaci dříví napadeného kůrovcem. Podnik se proti pokutě odvolal k ministerstvu životního prostředí, které jeho odvolání zamítlo. Pokuta 15. srpna nabyla právní moci. ČTK o tom informovala mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Lesy ČR se sankcí nesouhlasí a chtějí se obrátit na soud.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová pro ČTK v SMS zprávě uvedla, že proti pokutě se bude podnik bránit správní žalobou. "Lesy ČR s rozhodnutím ČIŽP a potažmo ani s rozhodnutím ministerstva životního prostředí zásadně nesouhlasí," uvedla mluvčí.

Podle ČIŽP státní lesy neudělaly v lesích u Chabičovic na Českokrumlovsku v srpnu a září roku 2018 včas dostatečnou asanaci 421 metrů krychlových dříví napadeného kůrovci. "Tím umožnily dokončení vývoje nové generace brouků na napadených stromech, jejich vylétnutí a další rozšíření do okolních lesních porostů," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Kůrovci pak podle něj napadli další stromy, po jejichž pokácení vznikly nové holiny. Inspekce poukázala na to, že lesy prořídly, snížila se mechanické stabilita a tím vzniklo i větší ohrožení dalšími biotickými a abiotickými činiteli, jako jsou kůrovci, vítr, mokrý sníh či námraza.

Loňské pokuty přesahovaly 3 miliony korun 

Ředitel ČIŽP Erik Geuss již dřív uvedl, že inspekce letos v jižních Čechách víc kontroluje, zda vlastníci lesů brání šíření kůrovce a jestli lesníci při zpracování dřeva nepoškozují půdu.

Loni ČIŽP udělila Lesům ČR v souvislosti s nedostatečnými opatřeními proti kůrovci pokutu 3,5 milionu korun. Postih souvisel s kontrolami na Bruntálsku, Jesenicku či v okolí Rožnova pod Radhoštěm.

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a likvidaci současné mimořádné kůrovcové kalamity označují za svoji prioritu. V letošním prvním pololetí podnik zvýšil těžbu kůrovcového dřeva meziročně o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, správa, ČIŽP, kůrovec, Lesy ČR, pokuta, Hradec, Lesy České republiky, kůrovci, Česká inspekce životního prostředí, les, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Radka Burketová, okres Český Krumlov, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR dostaly kvůli kůrovci pokutu půl milionu. Nesouhlasí s ní  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.