Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Konvoj amerických vozidel jel z Hořic do Velichovek

Do Hořic a Velichovek na Náchodsku dnes dorazil konvoj americké historické techniky. Je připomínkou konce 2. světové války. Američané přijeli do Velichovek 8. května 1945, aby s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem vyjednali kapitulaci. ČTK to řekl pořadatel akce Lukáš Kulhánek.

Konvoj jel z Plzně pod velením Roberta H. Pratta, přivezl německého kurýra, aby předal maršálovi Ferdinandovi Schörnerovi německou kapitulaci. Důstojník už ale odletěl do Alp a americká mise jednala s jeho zástupcem. Velichovky osvobodila sovětská armáda 11. května.

"Němci ztratili s maršálem Schörnerem spojení. Američané se ho rozhodli informovat o konci války. Konvoj jel do Prahy, kde už bylo povstávní a zmatek. Dozvěděli se tam, že maršál je ve Velichovkách. Žádné přestřelky se cestou nestaly, Američanům se podařilo zachránit pár Čechů od poprav," řekl pořadatel.

Vzpomínkové akce se dnes zúčastnilo asi 25 vozidel, nejčastěji džípy, nákladní vozidla ze 40. let, a také přijely vozidla z pozdější doby, které se účastnily korejské a vietnamské války. Auta jela z hořického kempu na náměstí do Hořic a odtud pokračovala do areálu Lázní Velichovky, kde je pomník americké armády.

"Chystáme se i na 25. ročník. Problém je ve financích, akce bývaly větší, bývalý majitel lázní nám přispíval, stejně tak město Hořice. Mohli jsme pořádat ukázku bitvy. Jenom sem dojet je drahé, auta mají obrovskou spotřebu nafty," řekl Kulhánek z Vehicle Club WW II Praha.

Autoři | Foto horice.org

Štítky ČR, historie, pietní, 1945, Velichovky, Hořice, druhá světová válka, okres Náchod, Praha, Sovětská armáda, Alpy, válka ve Vietnamu, Plzeň, Armáda Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konvoj amerických vozidel jel z Hořic do Velichovek  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.