Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový areál technických služeb ve Špindlerově Mlýně má stát přes 30 milionů korun

Modernizace areálu technických služeb ve Špindlerově Mlýně má být největší letošní investicí města. Stavební práce by mohly začít ještě letos. Předpokládané náklady jsou 30 až 40 milionů korun. ČTK to řekl starosta Vladimír Staruch. Město chce letos také začít stavět cyklostezku, která propojí autobusové nádraží s plánovaným lyžařským terminálem.

„Chtěli bychom letos v červnu začít soutěžit dodavatele nového areálu technických služeb. Když to dobře půjde, tak na podzim by mohly stavební práce začít. Příští rok bychom chtěli areál dokončit. Pro letošek půjde o největší investici města," řekl Staruch.

Objekty v areálu vlevo od výjezdu z města už nevyhovují potřebám provozu technických služeb. Po přestavbě by tam měl vzniknout i sběrný dvůr. Areál bude také opolocený. „“atím vše nasvědčuje tomu, že investorem bude město, zřejmě si na to vezmeme úvěr," řekl Staruch.

Kolem technických služeb podél Labe by měla vést cyklostezka, která propojí nádraží s připravovaným lyžařským terminálem pro lyžařské areály Medvědín a Svatý Petr v místech parkoviště P1 u Labské přehrady.  „Pokud se podaří tuto část cyklostezky o délce 700 metrů letos vysoutěžit, do konce letošního roku by mohlo být hotovo. Předpokládaná investice je čtyři miliony korun," řekl Staruch.

Jde o první etapu cyklostezky, která v budoucnu povede kolem celé Labské přehrady. Ve druhé etapě chce město dovést cyklostezku na těleso hráze a ve třetí dokončit zbývající část kolem vodní nádrže. Plánovaná osvětlená cyklostezka bude v zimě sloužit lyžařům a úzce souvisí s připravovaným lyžařským terminálem.

Propojení areálů Medvědín a Svatý Petr v odhadované ceně až jedné miliardy korun chystá společnost Melida, která špindlerovský skiareál provozuje od listopadu 2012. Město projektu pomáhá tím, že vykupuje či mění potřebné pozemky, radnici to vyjde asi na osm milionů korun. Zahájen už byl proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) pro stavbu lanovkového a sjezdového propojení areálů. Zástupci investora a radnice ČTK řekli, že letos by měly skončit přípravy projektů a příští rok by se mohlo začít stavět. Stavební sezona ve Špindlerově Mlýně je od května do konce října.

Centrem propojení areálů bude parkovací terminál pro více než 200 aut, na jehož střeše budou dolní stanice lanovek. Kabinová lanovka by z něj měla směřovat zhruba do poloviny sjezdovek na medvědínském kopci. Na opačnou stranu do areálu Svatý Petr k horní stanici lanovky Hromovka má vést šestisedačková lanovka. Současně vzniknou nové sjezdovky, po nichž se lyžaři dostanou na střechu terminálu.

Město také chystá stavbu nového autobusového nádraží. Léta připravovaný projekt se ale loni vrátil na začátek poté, co krajský úřad z podnětu vlastníka sousedního pozemku zrušil stavební povolení a nařídil městu dopracovat projektovou dokumentaci. Město už přitom mělo v soutěži vybraného dodavatele stavby. Úřad stavební povolení zrušil a stavební řízení běží znovu. Horské středisko dosud nemá zastřešené autobusové nádraží a slušné zázemí pro cestující.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, lyžování, Špindlerův Mlýn, cyklostezka, investice, autobusové nádraží, Medvědín, Melida, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový areál technických služeb ve Špindlerově Mlýně má stát přes 30 milionů korun  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.