Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Silnici z Polska do Adršpachu dnes policie uzavřít nemusela

Navzdory chladnému počasí do skal v Adršpachu na Náchodsku dorazily tisíce návštěvníků, převážně Poláků. Bylo to ale o něco méně než ve čtvrtek. Policie dnes přístupovou silnici od hranic s Polskem do Adršpašsko-teplických skal uzavřít nemusela, parkoviště stačila. ČTK to zjistila na místě a také od zástupců policie. Ve čtvrtek kvůli náporu turistů z Polska policisté asi na tři hodiny museli silnici od bývalého hraničního přechodu Zdoňov do skal uzavřít.

„Komunikace od hranic dnes uzavřena nebyla. Zatím se auta na parkovištích stíhají vyměňovat. Už jsme zaznamenali, že z parkovišť v Adršpachu už některá vozidla začala odjíždět, takže se tam znovu pouští. Vypadá to, že se projevilo počasí, které se oproti včerejšku zhoršilo," řekla ve 12:30 mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

V Adršpachu dopoledne drobně pršelo a teplota byla okolo plus sedmi stupňů Celsia. Přesto do skal v Adršpachu zamířily davy. U vchodu do skal se tvořila fronta o délce několika desítek metrů. Policisté ve spolupráci s hasiči začali okolo 10:30 odklánět auta před vjezdem do Adršpachm do nedalekých Teplic nad Metují. Adršpach byl tak pro auta turistů uzavřen. Postupně se ale situace začala lepšit.

Systém řízení dopravy v exponované dny v okolí skal je takový, že když se zaplní parkoviště v Adršpachu, odklánějí se auta do Teplic. Pokud i tam není kde parkovat, policie uzavře přístupovou cestu od hranic, dokud se opět nezačnou parkoviště uvolňovat. V Adršpachu je na parkovištích asi 600 míst. V Teplicích je to okolo 1500 míst, včetně asi 500 na louce, kterou výjimečně poskytuje k využití pro parkování CHKO Broumovsko.

Nával způsobují dny volna v Polsku na začátku května. Poláci slaví státní svátky 1. a 3. května, a to první květnový den Svátek práce a 3. května svátek Ústavy. Hodně lidí toho tak využije k možnosti si prodloužit víkend. Nápor návštěvníků ve skalních městech na Broumovsku se očekává i o víkendu.

S nájezdy turistů v turistické sezoně, a to především o svátcích a o letních prázdninách, se Adršpašsko-teplické skály potýkají dlouhodobě. Doprava v okolí oblíbeného turistického cíle několikrát za sezonu zkolabuje. Přestože hradecký kraj před letošní sezonou posílil vlaky do Adršpachu z Trutnova, Polska a Teplic nad Metují a v okolí skal přibyla parkovací místa, situace se nelepší. Královéhradecký kraj také proto začal jednat s polskou stranou o zřízení záchytných parkovišť u polského Mierozsowa, odkud by turisty do skal na české straně hranice vozily autobusy. Systém rozšíření parkovacích kapacit o parkoviště v Polsku by mohl začít platit příští rok.

Atraktivní Adršpašské skály s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině a místo se dlouhodobě potýká s náporem turistů. Většina návštěvníků přijíždí auty, a doprava v okolí skal tak často kolabuje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Polsko, turistika, rekreace, automobilová, skály, Adršpach, skála, policie, okres Náchod, Zdoňov, Teplice nad Metují, Svátek práce, Královéhradecký kraj, Broumovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnici z Polska do Adršpachu dnes policie uzavřít nemusela  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.