Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Krkonoších o víkendu lyžovali poslední lyžaři, skončila sezona

Skiareál Špindlerův Mlýn v Krkonoších dnes završil letošní zimní sezonu. Závěr sezony si užily každý den stovky lyžařů. Ostatní střediska v Královéhradeckém kraji již zavřela v minulých týdnech. Na hřebenech Krkonoš je ale sněhu stále dost.

V sobotu přijelo 1200 lyžařů, dnes zhruba tisícovka lidí. Kolem dopoledne se vyčasilo a závěrečný den bylo pěkné počasí. "Na sjezdovkách ještě sníh je. Je čím dál těžší sjezdovku udržet ve sjízdném stavu, začíná měknout a odtávat. Už ani není zájem lyžařů," řekl ČTK René Hroneš ze skicetra.

Celá zimní sezona byla pro areál průměrná. Náročné bylo zprovoznění celého komplexu. V prosinci nebyla dost zima a panoval nedostatek vody pro výrobu sněhu. Na přelomu prosince a ledna sníh napadl po celé republice. V provozu tak bylo velké množství středisek, lyžaři si mohli vybírat. "Návštěvnost jsme neměli žádnou rekordní," řekl Hroneš.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 170 centimetrů sněhu. Po ochlazení vznikla na povrchu krusta. Ve spodních vrstvách je sníh vlhký až mokrý. Během dne jsou teploty stále pod nulou.

V Krkonoších platí první lavinový stupeň z pětibodové škály. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Samovolně se mohou uvolnit laviny malé nebo střední, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký kraj, Krkonoše, lyžař, Špindlerův Mlýn, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších o víkendu lyžovali poslední lyžaři, skončila sezona  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.