Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

I malý hasičák může zachránit vůz před shořením, včera se o tom přesvědčili hned dva řidiči

O tom, že i malý hasicí přístroj může uchránit vůz před požárem, se včera přesvědčili v Královéhradeckém kraji hned dva řidiči. V pondělí vyjížděli hasiči ke dvěma požárům dopravních prostředků, nakonec ale jejich zásah nebyl nutný. S likvidací požáru pomohl v první řadě hasičák.

Profesionálním a dobrovolným hasičům byl před osmou hodinou ranní vyhlášen poplach kvůli požáru autobusu, ke kterému došlo v části Staré Město nad Metují v Bílkově ulici. Autobus začal za jízdy hořet v motorové části. 

„Požár se podařilo uhasit řidiči a městským policistům pomocí hasicích přístrojů. V autobuse cestovalo několik desítek osob, nikdo nebyl zraněn a všichni opustili dopravní prostředek před příjezdem jednotek na místo události. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na elektroinstalaci,“ vysvětlila mluvči hasičů Martina Götzová.

Škoda byla vyčíslena přibližně na 80 tisíc korun, podařilo se uchránit hodnoty ve výši 200 tisíc.

V podvečer pak vyjížděli profesionální hasiči z Trutnova k požáru osobáku na parkovišti v Obchodní ulici. „Hasební zásah jednotky však nebyl nakonec nutný, protože vozidlo se podařilo uhasit majiteli pomocí hasicího přístroje. Hasiči tak provedli následnou kontrolu termokamerou, odpojení akumulátoru a likvidaci uniklého hydraulického oleje,“ dodala Götzová.

Právě hydraulický olej, který unikal z poškozené hadice okruhu posilovače řízení, se zřejmě po kontaktu s výfukovým potrubím motoru vznítil.

„Pohotová posádka osobního automobilu provedla úspěšnou likvidaci požáru před příjezdem hasičů, a to kilogramovým přenosným hasicím přístrojem, převáženým ve vozidle. I když pro osobní automobil není v České republice hasicí přístroj povinnou součástí výbavy, tato událost dokázala, že je účinný a mít ho s sebou ve vozidle se vyplatí. Použití pouhého kilogramu práškového hasiva tak dokázalo zachránit celé vozidlo,“ řekla mluvčí.

Škoda byla vyčíslena asi na 5 tisíc korun.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, HZS, SDH, auto, hasicí přístroj, Královéhradecký kraj, Staré Město nad Metují, Česko, Trutnov

I malý hasičák může zachránit vůz před shořením, včera se o tom přesvědčili hned dva řidiči  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.