Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Během pondělí hasiči likvidovali několik požárů luk a lesů, do akce se dostalo i letadlo

Jen během pondělního odpoledne vyjížděli hasiči Královéhradeckého kraje k sedmi případům, kdy hořel travní nebo lesní porost. Při požáru dvou pasek u Bělé u Pecky byl dokonce vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na pomoc s likvidací požáru byla povolána i letecká hasičská služba z Jihlavy.

„Požár v katastru Bělé u Pecky na Jičínsku byl na krajské operační a informační středisko hasičů nahlášen v pondělí 1. 4. v 13:59 hod. K zásahu bylo postupně vysláno osm jednotek hasičů s dvanácti cisternami a o pomoc byla požádána také letecká hasičská služba, letadlo vzlétlo z Jihlavy,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Z celkového počtu 29 událostí, které se odehrály 1. dubna, museli hasiči v Královéhradeckém kraji likvidovat 11 požárů, z toho polovinu v přírodním prostředí (lesní nebo travní porost). Na zvýšeném počtu tohoto typu zásahu se podepsal sílící vítr, která začal rozdmýchávat ohniště po pálení biologického odpadu a zbytků po těžbě dřeva.

Průzkumem na místě události hasiči zjistili, že požár zasáhl dvě paseky o rozloze asi 100x100 m a 100x50 m. V místě prolévali hasiči půdu více než desítkou vodních proudů a letadlo provedlo celkem šest shozů. Plnění nádrže letadla probíhalo za účasti dobrovolných jednotek na letišti ve Staré Pace. Požár dostali hasiči pod kontrolu po 16. hodině, v 17:00 byla ohlášena likvidace požáru. „Při události zasahovali profesionální hasiči z Nové Paky a Jičína a JSDH Lužany, Nová Paka, Pecka, Bělá u Pecky, Lázně Bělohrad a Stará Paka. Požár naštěstí nenapáchal žádné škody, podařilo se uchránit majetek ve výši půl milionu korun,“ dodala Götzová.

Další tři požáry likvidovaly jednotky na Náchodsku. Na Trutnovsku likvidovali hasiči požár lesa v trutnovské části Volanov. V obci Vítězná, části Záboří pak vyjíždělo šest jednotek k požáru lesního porostu. Na Rychnovsku v Týništi nad Orlicí, Petrovičkách likvidovaly tři jednotky požár travního porostu.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, HZS, SDH, sucho, Bělá, Jihlava, Královéhradecký kraj, Pecka, okres Jičín, Nová Paka, Stará Paka

FOTO: Během pondělí hasiči likvidovali několik požárů luk a lesů, do akce se dostalo i letadlo  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.