Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Krkonoších sjela lavina, na místě je horská služba

V Kotelních jamách v Krkonoších odpoledne sjela lavina. Podle dosavadních zjištění nikoho nezavalila. Na místě je horská služba, která oblast prohledává. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály, který je charakterizován jako značné nebezpečí.

„Vyslýcháme člověka, který se tam měl údajně pohybovat. Potřebujeme vědět, jestli tam nebyl ještě někdo jiný. Prošli jsme to také lavinovými prohledávači, ale nic jsme nenašli. Pro jistotu ještě organizujeme akci, kdy se sejde více lidí a budeme to tam prohledávat sondováním," řekl kolem 15:00 náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Podle informací ČTK lavinu zřejmě odřízl snowboardista, který se v oblasti pohyboval. To však horská služba nepotvrdila.

Horská služba kvůli třetímu stupni lavinového nebezpečí nedoporučuje vstupovat na svahy se sklonem větším než 35 stupňů. Na hřebenech Krkonoš je kolem 240 centimetrů sněhu. V polohách pod 1300 metrů nad mořem, a to hlavně na jižních svazích, hrozí laviny z klouzavého mokrého sněhu, ve vyšších polohách laviny deskové z navátého sněhu. „Situace se zhoršuje vlivem tepla v odpoledních hodinách. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení," uvedl v ranním hlášení krkonošské horské služby Pavel Cingr.

Místy hrozí laviny velkých rozměrů. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. V Krkonoších každou sezonu sjede několik lavin, většina z nich se obejde bez zranění.

Lavinové nebezpečí krkonošská horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 10. prosince, a to o síle prvního stupně. Po silném sněžení v první polovině ledna platil mezi 15. až 18. lednem dokonce čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Jedna z nejmohutnějších lavin v novodobé historii Krkonoš sjela v únoru 2015 do Modrého dolu. Lavina zasáhla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů, délka odtrhu byla 506 metrů a dokonce vyjela do protisvahu.

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky počasí, turistika, rekreace, lavina, Krkonoše, horská služba, Bílé Labe, Modrý důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších sjela lavina, na místě je horská služba  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.