Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horská služba varuje před ledovkou na hřebenech Krkonoš

Krkonošská horská služba ráno vydala upozornění před zledovatělým terénem na hřebenech hor. V Krkonoších i nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů byla ráno navíc silná mlha, minus pět stupňů pod nulou a vítr v nárazech dosahoval přes 45 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru se ráno nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, ten dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Na Sněžce dosahoval vítr přes 70 kilometrů v hodině.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 240 centimetrů sněhu. Za poslední dny napadlo na ledovou krustu za silného jižního až západního větru asi 70 centimetrů sněhu. „Po oteplení se na hřebenech hor opět ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, avšak sněhová pokrývka je ve spodních vrstvách vlhká až mokrá, v nižších polohách hor až podmáčená. Sněhové profily vykazují střední až malou stabilitu," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. Pod 1400 metrů nad mořem hrozí laviny z klouzavého sněhu, výše laviny deskové. „Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení," uvedla horská služba. Místy hrozí laviny velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ledovka, počasí, rekreace, Krkonoše, horská služba, lavina, Sněžka, Luční bouda, Pec pod Sněžkou, Růžová hora, Bílé Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba varuje před ledovkou na hřebenech Krkonoš  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.