Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Některé velké skiareály v Královéhradeckém kraji po neděli omezí provoz

Velká lyžařská střediska v Krkonoších a Orlických horách i nadále hlásí dobré podmínky. Některá z nich po neděli omezí provoz. Menší areály v podhůří se připravují na konec sezony. Na sjezdovkách otevřených skiareálů v Královéhradeckém kraji je od 20 do 120 centimetrů sněhu.

SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou, který nabídne o víkendu lyžování ještě ve všech pěti střediscích, po neděli omezí provoz. Ceník standardní sezony má platit do 24. března. „Ve východních Krkonoších během týdne připadl čerstvý sníh, lyžařské podmínky jsou nadále velmi dobré. Až do neděle se ve SkiResortu lyžuje na 39 kilometrech sjezdovek na jeden skipas. Upravujeme také 60 kilometrů běžeckých tras. Od pondělí 18. března budou ve SkiResortu otevřené už pouze výše položené areály, a to Černá hora, Pec pod Sněžkou a Velká Úpa," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Lyžařský přejezd SkiTour, kterým lyžaři sjíždí ze sjezdovek na Černé hoře do Pece, i páteřní skibusová linka, kterou se vrací do Janských Lázní, budou v provozu ještě týden, tedy do neděle 24. března. Večerní lyžování nabídne příští týden už jen areál v Peci pod Sněžkou.

V největším krkonošském lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně mají lyžaři k dispozici přes 20 kilometrů upravených sjezdovek a desítky běžkařských tratí. „Podmínky jsou velmi dobré. Provoz všech lanovek a sjezdovek pokračuje bez omezení," řekl ředitel skiareálu René Hroneš.

V provozu jsou také velká střediska v Orlických horách v Deštném a Říčkách. „V neděli nám končí hlavní sezona, pak pojedeme za ceny vedlejší sezony. Také příští týden by mělo jet všechno," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky v Orlických horách.

Na ukončení hlavní sezony se připravují také v Mladých Bukách na Trutnovsku, po víkendu bude areál v omezeném provozu. Ukončení lyžařské sezony plánuje na víkend středisko v Sedloňově na Rychnovsku. „V sobotu máme symbolické ukončení sezony s příjezdem Rampušáka. V příštím týdnu bude areál fungovat už jen v omezeném provozu. Úplně ale ještě nezavřeme," sdělil provozní sedloňovského areálu Marian Kohoutek. Na sjezdovce je tam stále od 20 do 40 centimetrů sněhu.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Horská služba nedoporučuje vstupovat na svahy se sklonem větším než 35 stupňů. Na hřebenech Krkonoš je okolo 230 centimetrů sněhu, přičemž za poslední dobu připadlo na ledovou krustu za působení silného větru téměř půl metru sněhu. V polohách pod 1100 metrů nad mořem hrozí laviny z mokrého sněhu a laviny z klouzavého sněhu, nad touto hranici hrozí laviny deskové. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký kraj, sjezdovka, Krkonoše, Černá hora, Orlické hory, Pec pod Sněžkou, lavina, Bílé Labe, Velká Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé velké skiareály v Královéhradeckém kraji po neděli omezí provoz  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.