Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších shořela celá chalupa, požár si vyžádal jednu oběť

K požáru chalupy ve Velké Úpě v lokalitě pod Janovými boudami vyjížděly včera večer tři jednotky hasičů. K chatě vedla špatně přístupná zledovatělá cesta, těžké hasičské technice zcela nedostupná. První požárníky dovezla k místu terénní čtyřkolka dobrovolných hasičů z Horního Maršova a velitelský automobil z Pece pod Sněžkou se speciálním obutím s hroty. Nakonec se potvrdily informace, že by v objektu měl být člověk, požár si vyžádal jednu oběť.

Požárníky na místo vozily také sněžné skútry horské služby i místních chatařů, na místě byli se čtyřkolkou také policisté. Hasiči měli dýchací přístroje a termokameru, ostatní technika se shromáždila pod Portáškami.

Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Trutnova a dále dobrovolné jednotky z Pece pod Sněžkou a Horního Maršova. JSDH Trutnov-Horní Staré Město drželo zálohu na stanici.

„V blízkosti požářiště byly velmi omezené zdroje vody, jednotky se pokusily natáhnout vedení z blízkých objektů. Dále přijely na místo sněžné frézy a s jejich pomocí byl k hašení využíván i přírodní sníh. Díky tomu se podařilo před plameny uchránit blízké hospodářské objekty. Požár samotné chalupy byl však už při příjezdu hasičů plně rozvinut, a proto se nakonec po dohodě nechala kontrolovaně dohořet. Hasiči dohlíželi na to, aby plameny nic v okolí neohrožovaly,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Podle prvotních informací se měl v hořícím objektu pravděpodobně nacházet člověk. Při počátečním průzkumu nezasažené části chaty jednotky nikoho neobjevily, průzkum celého objektu však nebyl kvůli ztíženým podmínkám možný. Informace se následně potvrdila a požár si tak vyžádal jednu oběť. Příčina vzniku události je nyní předmětem vyšetřování. Škoda byla předběžně vyčíslena na 4 miliony korun.

Autoři | Zdroj HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, Krkonoše, chalupa, smrt, Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Velká Úpa, Trutnov

V Krkonoších shořela celá chalupa, požár si vyžádal jednu oběť  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.