Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil vítr, nepojede celý den

Horní úsek lanovky na Sněžku se ráno nerozjel kvůli silnému větru. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu je v provozu. Horní úsek zůstane mimo provoz celý den a zřejmě i v neděli, řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky pěšky asi 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

„Horní úsek nepojede asi ani v neděli, fouká tam okolo 25 metrů za vteřinu (90 km/h). Dolní úsek by měl být v provozu," řekl dnes ráno Martinec. Aktuální informace o provozu lanovky lze sledovat na webu lanové dráhy.

Ráno bylo na Sněžce okolo minus šesti stupňů Celsia, pocitová teplota okolo minus 12 stupňů.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů.

Na hřebenech Krkonoš leží nyní přes dva metry sněhu. Například v okolí Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů nad mořem je přes 220 centimetrů sněhu.

V nejvyšších českých horách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Uvolnění laviny je tak možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to především na strmých svazích se sklonem přes 35 stupňů. V lavinových katastrech, ke kterým patří Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, se mohou uvolnit laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Podle dnešního hlášení horské služby je "tendence lavinového nebezpečí setrvávající".

Autoři | Foto Michal Vodička

Štítky počasí, rekreace, lanovky, Sněžka, lanová dráha, Pec pod Sněžkou, Růžová hora, Bílé Labe, Luční bouda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil vítr, nepojede celý den  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.