Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skiareály v Královéhradeckém kraji hlásí skvělé podmínky

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji jsou v plném provozu a hlásí ideální podmínky. Na sjezdovkách velkých středisek je kolem metru sněhu. I když začala štafeta jarních prázdnin, fronty se tvoří většinou nárazově a čekací doby na lanovky a vleky jsou maximálně v řádech minut, vyplynulo z vyjádření provozovatelů skiareálů v Krkonoších a Orlických horách.

Největší krkonošské zimní středisko Špindlerův Mlýn nabízí více než 25 kilometrů sjezdovek a další atrakce. „Panují ideální podmínky, na sjezdovkách máme v průměru přes metr sněhu. Tím, že se lyžuje všude, čekací doby jsou do deseti minut. A to i o víkendech, protože například v sobotu se mění týdenní pobytoví hosté na hotelech, takže v ten den na sjezdovkách nejsou," řekl vedoucí skiareálu René Hroneš.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec mají lyžaři k dispozici 43 kilometrů sjezdovek v pěti areálech a další atrakce, jako třeba snowtubingovou dráhu na Formánkách v Janských Lázních. „Počasí přeje také běžeckému lyžování. Stopy na hřebenech v okolí Černé a Světlé hory, Pece pod Sněžkou, Velké Úpy i Černého Dolu jsou upravené v délce více než 70 kilometrů," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Podle ní se fronty tvoří nárazově.

SkiResort láká na Černé hoře nad Janskými Lázněmi také na Černohorskou sáňkařskou cestu, po které lze sjet až do Janských Lázní. „Po stejné trase se na saních jezdilo už před více než sto lety. Vstup na sáňkařskou cestu je bezplatný. Saně si lze půjčit v budově dolní stanice kabinkové lanovky v Janských Lázních i u její horní stanice na Černé hoře," uvedla Plchová.

V Krkonoších se lyžuje například i v areálu SKIMU v Horní Malé Úpě, v Herlíkovicích nebo v Mladých Bukách. V plném provozu jsou také velká střediska v Orlických horách v Deštném a Říčkách plus řada menších. „Jsou jarní prázdniny, a to se odráží do návštěvnosti. Čekací doby jsou v týdnu vyšší než v lednu, ve špičce okolo jedenácté hodiny do pěti minut, ale odpoledne a po ránu se jezdí úplně volně, takže žádný stres. Podmínky pro lyžování jsou ideální," řekl vedoucí střediska v Deštném Petr Prouza.

Na hřebenech Krkonoš je zhruba 220 centimetrů sněhu. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Uvolnění laviny je tak možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to hlavně na strmých svazích se sklonem přes 35 stupňů. V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů, které se zastaví většinou ještě na svahu. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký kraj, lyžování, sjezdovka, Krkonoše, jarní prázdniny, Orlické hory, Janské Lázně, Černá hora, Špindlerův Mlýn, Petr Prouza, Bílé Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Královéhradeckém kraji hlásí skvělé podmínky  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.