Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KRNAP rozeslal obcím návrh nové zonace, sjezdovek se netýká

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) už poskytla městům, obcím a dalším subjektům v Radě KRNAP návrh nové zonace, který potvrdilo ministerstvo. V národních parcích vrcholí po 18 měsících příprava a schvalování nových zón ochrany přírody, jak to vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017. ČTK to dnes řekli zástupci Správy KRNAP a ministerstva životního prostředí (MŽP). Někteří starostové a zástupci lyžařských areálů v Krkonoších se obávají toho, že by to mohlo mít negativní vliv na turistický ruch. Vedení KRNAP ale uvedlo, že nová zonace, která bude platit 15 let, nynější sjezdovky neovlivní.

„Krkonošský národní park rozeslal krkonošským starostkám, starostům a dalším partnerům v Radě KRNAP ministerstvem potvrzený návrh nové zonace začátkem minulého týdne. Nyní zahajujeme seriál individuálních či skupinových jednání nad konkrétními lokalitami, mapami a dotazy," řekl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Na rozdíl od velkých národních parků, jako jsou KRNAP a NP Šumava, menší národní parky NP Podyjí a NP České Švýcarsko mají projednání zonace v jednotlivých radách už za sebou. Jsou připravené ve formě vyhlášek, tedy těsně před vstupem do mezirezortního připomínkového řízení. Oba velké národní parky by měly návrh projednat v regionech do jara.

„Proces projednávání zonace vyvrcholí projednáním návrhů v jednotlivých radách obou národních parků, které předpokládáme, že by mohlo být v dubnu," uvedl dnes náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

V Krkonoších současná zonace stanovuje tři zóny, z nichž první je tou nejpřísněji chráněnou. Tato oblast bude víceméně shodná s novou "přírodní zónou", která bude také bezzásahová. Měla by částečně zasahovat i nynější druhé zóny. Na přírodní zónu bude navazovat "zóna přírodě blízká", která zahrnuje člověkem částečně pozměněné ekosystémy a cílem je dosáhnout stavu jako v přírodní zóně. Ještě o stupeň níže v kvalitě ekosystémů je nově "zóna soustředěné péče o přírodu", která zahrnuje například louky. Novinkou má být "zóna kulturní krajiny", která bude nejmenší a budou do ní patřit některé části obcí v národním parku. Omezení pohybu lidí není spojeno s novou zonací, ale s vymezením takzvaného klidového území, které se bude týkat převážně "přírodní zóny". V klidovém území bude možný pohyb jen po značených stezkách, jako je to nyní v první zóně.

Podle mluvčího KRNAP Radka Drahného se nové zóny vymezují na základě odborných kritérií nezávisle na dosavadní zonaci. „Současná a ta navrhovaná zonace jsou dvě odlišné věci. Současná řeší hlavně vztah k návštěvníkům, obyvatelům hor či podnikatelům, zatímco nová směřuje spíše ke správci území, tedy správě parku," řekl Drahný.

KRNAP vznikl v roce 1963. Je nejstarším národním parkem v Česku. I s ochranným pásmem se rozprostírá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Nejpřísněji chráněná první zóna má 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen po značených cestách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rezervace, rekreace, správa, Krkonoše, Krkonošský národní park, národní park, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Správa Krkonošského národního parku, Česko, sjezdovka, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRNAP rozeslal obcím návrh nové zonace, sjezdovek se netýká  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.